Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

 mlady stromTak ako pri všetkých rastlinkách je dôležité venovať čas a pozornosť aj ovocným stromom, aby nám prinášali zdravú a bohatú úrodu. Pozornosť treba upierať na nové a mladé ovocné stromčeky, aby sa správne zakorenili a podporil sa ich rast. V našom článku sa dočítate pár tipov, na ktore netreba zabúdať pred prichádzajúcou zimou.

Závlaha mladých ovocných stromčekov

Mladé stromčeky zvyknú byť citlivé na nedostatok vody, preto je po výsadbe veľmi dôležitá závlaha, aby mali stromy čo najviac pravidelnej vlahy. To zlepšuje zakorenenie a správny rast rastlín. Je dôležité udržiavať pôdu rovnomerne vlhkú, a to najmä počas prvých rokoch po výsadbe. Pravidelné zavlažovanie je dôležité hlavne počas suchých období, kedy hrozí vysušenie pôdy, čo by mohlo mladým, ale aj starším stromčekom uškodiť.

Hnojenie

Hnojenie je veľmi dôležité na doplnenie potrebných živín, ktoré sú potrebné na zdravý rast a pre produkovanie ovocia. Aplikácia hnojiva je vhodná na jar. Na hnojenie odporúčame domáci kompost, alebo hnojivá určené pre ovocné stromčeky, ako sú napríklad hnojivo na ovocné stromy - kvapalné organo-minerálne hnojivo s aminokyselinami a huminovými kyselinami, Symbivit – prospešné mykrohízne huby pre ovocné stromy a rastliny.

Rez mladých ovocných stromčekov

Strihanie mladých ovocných stromčekov je dôležitým krokom pri ich starostlivosti, ktorý pomáha vytvoriť silnú a zdravú korunu a zabezpečiť dobrú úrodu v budúcnosti. 

Kedy strihať mladé ovocné stromčeky?

Jar a jeseň sú ideálnym obdobím na strihanie stromčekov, na odstránenie mŕtvych a chorých konárov a na zlepšenie ich celkovej zdravotnej kondície, rastu a plodivosti. Na jar je potrebné strihať ovocné stromy ešte predtým, ako začnú rásť púčiky. Pozor si však treba dať na jarné mrazy, ktoré by mohli výrazne stromy poškodiť, preto treba vykonávať strih v období po mrazoch. Strih na jeseň sa vykonáva v období, keď stromy vstupujú do obdobia spánku, alebo teda do vegetačného obdobia, a to po opadaní listov.

Opora mladých stromčekov

Pre mladé stromčeky je veľmi dôležité spraviť dostatočnú oporu, nakoľko ešte nie sú pevne ukotvené v zemi. V prípade silného vetra by mohlo prísť k ich poškodeniu  a ku vyvráteniu zo zeme. Preto odporúčame k mladým stromčekom pridať silný kolík, ktorý im bude robiť oporu. Cenovo prijateľné a pevné sú agátové koly, prípadne je vhodné aj borovicové a smrekové drevo.

Ochrana ovocných stromčekov proti hmyzu

Ovocné stromčeky môžu byť náchylné na rôznych škodcov a choroby, a tak isto to platí aj pri mladých ovocných stromčekoch. Odporúčame pravidelne kontrolovať listy a kmienok, či sa tam neobjavujú škodcovia a choroby. Ak áno, je nutné čo najskôr odstrániť škodcov, prípadne aj choré časti stromčeka.

 

Náter kmeňa ovocných stromčekov

Tento náter je dôležitý aplikovať, aby bol kmeň a aj celý strom chránený. Všetci ho poznáme na základe bielej farby, ktorú za sebou zanecháva. Používa sa naň vápno, ktoré stromčeky chráni pred vysokými výkyvmi teplôt. To znamená, že chráni kmienok a celý strom pred popraskaním kôry a pred vytváraním mrazových trhlín. Náter sa odporúča aplikovať na vyčistený kmienok, aby na ňom nebolo priíliš veľa hliny a je najlepšie ho aplikovať v októbri, alebo v novembri pred prvými mrazmi.

Zimná ochrana ovocných stromčekov

Pri mladých stromčekoch je dôležitá aj zimná ochrana pri vysokých mrazoch. Zima je odpočinkový čas pre všetky rastliny po aktívnom roku plodenia a rastu. Odporúčame v okolí koreňov uložiť listy, slamu, alebo ochranný vak. Takisto pri nízkych teplotách sa môže prikryť koruna netkanou textíliou, alebo ochranným vakom.

Pin It