Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

katalpa nakup pestovanie 2Katalpa bignóniovitá, známa aj ako katalpa trubačovitá je stredne rýchlo rastúci strom, ktorý vás na prvý pohľad upúta svojou výraznou guľovitou korunou a obrovskými listami v tvare srdca.


katalpa strih tipyVýsadba a pestovanie katalpy

Katalpy zakúpené v kvetináči môžeme vysádzať v priebehu roka od skorej jari až do neskorej jesene. Voľnokorenné stromy je možné vysádzať iba na jar, alebo na jeseň vzhľadom na to, že nemajú vyvinutý žiaden koreňový systém - bal. Na katalpu často narazíte v parkoch, v mestských alejových výsadbách, ale aj v záhradách v postavení solitéra. Jej tvar pripomína dáždnik, pod ktorým sa môžeme schovať v období letných horúčav.

Katalpy obľubujú dobre odvodnenú, priepustná pôdu s neutrálnym pH. Pred vysadením stromu pôdu vždy dôkladne prekyprite. Pripravená výsadbová jama by mala byť aspoň 2x hlbšia a 2x širšia ako je samotný koreňový systém stromu. Odporúča sa použiť aj organické hnojivo, prípadne dobre prezretý kompost. Zálievka musí byť primeraná a pôda nesmie byť premočená.

Katalpa Bignóniovitá obľubuje najmä slnečné stanovisko a najlepšie sa je darí niekde v závetrí, kde nehrozí poškodenie listov a konárov silným vetrom. Odporúčame ju na začiatok podoprieť aj podpornými kolmi, kým sa dostatočne zakorení, aby nedošlo k pokriveniu kmeňa a k polámaniu koruny, na ktorú je počas silného vetra vyvíjaný najväčší tlak.


Strih katalpy

Katalpy predávame už so zapestovanou korunou kde nie je potrebný prvotný rez a ani žiaden strih. Ak si však prajete katalpu v ďalších rokoch tvarovať a udržať krásnu a pravidelnú korunu, mali by ste vykonať v predjarnom období radikálny rez, tzv. rez na „hlavu“. To znamená, že sa odstránia všetky ročné výhonky, konáre cca 5-10 cm od kmeňa, hlavy stromu šikmým rezom. Nie však príliš nízko ku kmeňu. Hrozilo by, že by ste odstránili zárodky listných pukov a tým zabránili katalpe rašiť nové výhonky. Tento rez sa môže vykonávať každé 1 - 3 roky.

Rezu sa vôbec nemusíte báť. Katalpe to len prospeje, pretože sa jej koruna odľahčí, takže sa nebude rozlamovať a predíde sa tým tvorbe zbytočne veľkého tlaku na rastúci kmeň. Katalpa sa Vám za to rýchlo odvďačí ešte krajšou a bohatšou korunou v tom istom roku.

katalpa nakup pestovanie 1

katalpa nakup pestovanie 3


Choroby katalpy


katalpa pestovanieKatalpa býva pomerne odolná voči chorobám a škodcom, no aj napriek tomu ju môže postihnúť choroba zvaná Verticíliové vädnutie. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje, že listy stromu začnú žltnúť, následne schnúť, a korene stromov majú výraznú čiernu farbu. Je to spôsobené najmä hubou Leptosphaeria maculans alebo Sclerotinia sclerotiorum, ktorá vzniká v zle spracovaných, mikrobiálne málo aktívnych pôdach, ktoré sú nedostatočne zásobené živinami hlavne vo vlhkom období. Ďalším škodcom je štítnička, ktorá stromu škodí cicaním štiav. Dôsledkom činnosti štítničky dochádza k zmene farby listov a predčasnému opadávaniu až odumretiu stromu. Ďalším škodcom sú aj známe vošky, proti ktorým používame bežne dostupné ochranné prípravky. Celkový výzor stromu však závisí aj od typu pôdy, zálievky, výživy a celkovej starostlivosti.

 

Druhy katálp

V našom záhradníctve predávame rôzne druhy katálp v rôznych výškach a cenových kategóriách, ako napríklad:

Pin It