Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

syringaOrgován, známy aj pod latinským názvom Syringa je kvitnúca drevina, ktorá prináša do záhrady nádherné kvety a príjemnú vôňu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako úspešne pestovať orgován v rôznych klimatických podmienkach na Slovensku, ako vybrať najvhodnejšie miesto na výsadbu a akú starostlivosť vyžaduje počas jednotlivých ročných období.

Výber vhodného miesta na výsadbu:

Pri výsadbe orgovánu je kľúčové vybrať správne miesto, kde sa bude cítiť dobre a bude mať primerané podmienky na rast a kvitnutie. Orgován miluje slnečné a dobre vetrané miesta, kde môže získať dostatok svetla na rast a kvitnutie. Ideálne je umiestniť ho na južnú alebo juhozápadnú stranu záhrady. Pôda by mala byť dobre priepustná a mierne kyslá s pH okolo 6,5.

Výsadba orgovánu:

Optimálny čas na výsadbu orgovánu je na jeseň alebo skoro na jar, keď sa pôda už oteplila a je mierne vlhká. Pripravte si jamu väčšiu ako koreňový bal a naplňte ju zmesou kompostu a záhradnej zeminy. Orgován vysaďte do jamy a dobre ju zasypte zeminou tak, aby bola na rovnakej úrovni ako v kvetináči.

                            vykopanie jamy         syringa

Starostlivosť o orgován počas rôznych ročných období:

Jar:

Počas jarnej sezóny je dôležité orgován pravidelne zalievať, najmä ak je pôda suchá. Akonáhle sa začnú objavovať nové výhonky, môžete vykonať strih na podporu zdravého rastu a tvarovania kríka.

Leto: 

V lete je nevyhnutné pokračovať v pravidelnom zalievaní, najmä počas horúcich a suchých období. Mulčovanie pôdy okolo koreňového systému orgovánu pomôže zachovať vlhkosť a zmierniť rast buriny.

Jeseň:

Jeseň je ideálnym obdobím na ľahký rez orgovánu. Môžete odstrániť suché, poškodené alebo nežiaduce konáre. Tento rez pomáha udržať rastlinu zdravú a tvarovanú. Ak ste počas leta neaplikovali hnojivo, môžete v jesenných mesiacoch použiť kompost alebo hnojivo s vyšším obsahom fosforu a draslíka, aby sa podporil rast koreňov a príprava rastliny na zimné obdobie.

Zima: 

V zime orgován väčšinou odpočíva. V tomto období sa nemusíte zaoberať pravidelnou starostlivosťou. Ak sú zimy mrazivé, môžete korene orgovánu chrániť mulčovaním alebo pokrytím ochrannou textíliou. 

Pestovanie orgovánu na Slovensku môže byť úspešné v rôznych klimatických podmienkach, avšak je dôležité poznať potreby tejto rastliny a prispôsobiť sa miestnym podmienkam. Tu je prehľad toho, ako sa orgován pestuje v rôznych klimatických podmienkach na Slovensku:

1. Teplé a suché podnebie:

  • Zavlažovanie: v teplých a suchých oblastiach je dôležité orgován pravidelne zalievať, aby sa zabezpečila dostatočná vlhkosť pôdy, najmä počas horúcich letných mesiacov.

  • Ochrana pred priamym slnečným žiarením: v extrémne teplých oblastiach môže byť prospešné umiestniť orgován na miesto s čiastočným tieňom, aby sa minimalizovalo riziko popálenia listov a kvetov.

2. Chladné a vlhké podnebie:

  • Dobre priepustná pôda: v chladných a vlhkých oblastiach je dôležité mať orgován v dobre priepustnej pôde, aby sa zabránilo zadržiavaniu vody a možnej hnilobe koreňov. 

  • Zimná ochrana: v týchto oblastiach je potrebné poskytnúť orgovánu dodatočnú ochranu počas zimy, ako je mulčovanie koreňového systému alebo pokrytie rastliny ochrannou fóliou, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia.

3. Stredné podnebie:

  • Pravidelná starostlivosť: v stredných klimatických podmienkach sa orgovánu pomerne dobre darí. Je dôležité pravidelne sledovať stav rastliny a poskytovať pravidelnú starostlivosť, vrátane zalievania, hnojenia a strihu.

4. Vysokohorské oblasti:

  • Zvolenie odrody: vo vysokohorských oblastiach je dôležité zvoliť odrodu orgovánu, ktorá je odolnejšia voči nízkym teplotám a mrazivým podmienkam.

  • Zimná ochrana: orgován v týchto oblastiach potrebuje zvýšenú pozornosť počas zimných mesiacov. Okrem mulčovania a pokrytia rastliny môžu byť potrebné aj iné formy ochrany, ako je použitie ochranných štruktúr. 

                               mulcovanie pody          zimna ochrana

S vhodným miestom na výsadbu a pozornou starostlivosťou počas jednotlivých ročných období môžete mať zdravý a krásne kvitnúci orgován, ktorý obohatí vašu záhradu svojou eleganciou a vôňou.

V našej ponuke nájdete obľúbené kultivary:

Orgován obyčajný (Syringa vulgaris) ´MICHEL BUCHNER´ 
Orgován meyerov (Syringa meyeri) ´RED PIXIE´
Orgován obyčajný (Syringa vulgaris) ´SENSATION´
Orgován obyčajný (Syringa vulgaris) ´PRIMROSE´
Orgován zamatový (Syringa patula) 'MISS KIM'

Pin It