Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

uskladnenie ovocia zahradna zmesSprávne uskladnenie ovocia je dôležité, aby ste si ho mohli dlhodobo užívať a minimalizovať stratu kvality. Tu je niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu správne uskladniť plody zo záhrady.

1. Zber plodov:

Zbierajte plody vo vhodnom čase, keď sú zrelé, ale nie prehnité. Používajte čisté a suché ruky a náradie na zber, aby ste minimalizovali poškodenie plodov.

2. Triedenie ovocia:

Zoraďte plody podľa ich zrelosti a veľkosti. Roztriedené plody môžete potom lepšie uskladniť.

3. Odstránenie poškodených plodov:

Odstráňte akékoľvek poškodené, nahnilé alebo zhnité plody, pretože môžu rýchlo znehodnotiť zvyšok ovocia.

4. Uchovávanie teplotou:

Niektoré plody vydržia pri izbovej teplote, zatiaľ čo iné vyžadujú chladnejšie podmienky. Napríklad paradajky, avokádo a banány majú radi teplejšie miesto, zatiaľ čo jablká, hrušky a citrusové plody by sa mali uchovávať pri chladnejšej teplote.

 

5. Uchovávanie vlhkosti:

Plody, ako napríklad bobuľoviny, potrebujú vlhšie prostredie, zatiaľ čo iné, ako sú jablká a hrušky, potrebujú suchšie podmienky. Môžete použiť perforované tašky alebo plastové nádoby s otvormi na reguláciu vlhkosti. Dôležité je neumývať plody pred ich uskladnením, pretože vzniknutá vlhkosť môže spôsobiť hnilobu. Umývajte ich až pred konzumáciou.

6. Kontrola etylénu:

Etylén je plyn, ktorý produkujú niektoré plody, ako napríklad paradajky a banány, a môže zrýchliť zrenie iných plodov. Uchovávajte plody, ktoré produkujú etylén, oddelene od tých, ktoré sú na neho citlivé.

7. Uchovávanie v tme:

Niektoré plody, ako napríklad citrusové plody, by mali byť uchovávané v tme, pretože svetlo môže spôsobiť znehodnotenie ich chuti a výživných hodnôt.

 

8. Pravidelná kontrola:

Pravidelne ovocie kontrolujte a odstráňte akékoľvek plody, ktoré sa začínajú kaziť.

9. Využitie konzervačných metód:

Ak máte veľké množstvo plodov, môžete ich konzervovať, zamrazovať alebo sušiť, aby ste ich mohli dlhodobo uchovávať.

10. Používanie vhodných nádob:

Pre uloženie plodov môžete použiť rôzne typy nádob, ako sú plastové krabice, papierové tašky alebo textilné vrecká, ktoré sú vhodné pre konkrétne druhy plodov.

Ako správne uskladniť ovocné plody ako sú napríklad jablká, hrušky, slivky, marhule či čerešne?

Jablká:

Jablká môžete uchovávať v chladnej miestnosti s teplotou okolo 0-4 °C, napríklad v pivnici alebo chladničke. Vyhýbajte sa skladovaniu spolu s inými druhmi ovocia a zeleniny, pretože jablká produkujú etylén, ktorý môže ovplyvniť iné plody. Skladujte ich v plastových debničkách s otvormi, aby sa regulovala vlhkosť a minimalizovala kondenzácia. Môžete ich tiež zabaliť do novín alebo papierových vreciek.

Hrušky:

Hrušky sa často skladujú pri rovnakej teplote ako jablká (0-4 °C), ale môžu byť citlivejšie na etylén, preto sa uistite, že ich neuchovávate spolu s jablkami. Hrušky môžete tak isto zabaliť do papierových vreciek alebo novín, aby ste minimalizovali riziko poškodenia.

Marhule, broskyne, slivky a čerešne:

Tieto kôstkoviny sa najlepšie uchovávajú v chladničke pri teplote okolo 0-4 °C. Uchovávajte ich v plastových bedňách alebo papierových taškách s otvormi, aby sa udržiavala vlhkosť a minimalizovala kondenzácia.

Marhule a broskyne môžete skladovať dozrievajúce pri izbovej teplote, a keď dosiahnu požadovanú zrelosť, preneste ich do chladničky, aby sa predĺžila ich čerstvosť.

 

Pin It