Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

podpniky Podpníky sú základným prvkom pri pestovaní ovocných stromov a majú významný vplyv na ich rast, zdravie a produktivitu. Pre začiatočníkov môže byť pochopenie a správne využitie podpníkov kľúčové pre úspešné pestovanie ovocia. V tomto článku sa pozrieme na základné informácie o podpníkoch a ich význame v ovocinárstve.

 

Čo sú podpníky?

podpnik detail ovocne stromy jesenPodpník je časť ovocnej rastliny koreniaca v pôde, do ktorej sa štepia ušľachtilé odrody (očko alebo vrúbeľ). Tento proces sa nazýva očkovanie.

Podpníky sú zvyčajne odrody divokej alebo cudzokrajnej podpníkovej rastliny, ktoré majú silný koreňový systém a odolnosť voči chorobám. Hlavným cieľom použitia podpníka je teda poskytnúť novému ovocnému stromu zdravý a silný koreňový systém, ktorý mu umožní dobre sa zakoreniť a zabezpečí mu potrebné živiny a vodu.

 

 

 

 

Prečo sú podpníky dôležité?

  • Zlepšenie odolnosti voči chorobám a škodcom: niektoré odrody podpníkov sú odolnejšie voči určitým chorobám a škodcom, čo môže pomôcť chrániť násadovú odrodu pred infekciami a škodcami.
  • Rýchlejší rast a lepšia adaptácia: podpníky môžu mať lepšiu schopnosť prispôsobiť sa rôznym pôdnym podmienkam a klíme, čo môže viesť k rýchlejšiemu rastu a lepšej adaptácii ovocných stromov.
  • Kontrola veľkosti stromu: použitie vhodného podpníka môže ovplyvniť veľkosť a tvar stromu. Niektoré podpníky môžu obmedziť rast stromu a vytvárať menšie a kompaktné stromy, čo uľahčuje údržbu a zber ovocia.
  • Zlepšenie produktivity: niektoré podpníky môžu zlepšiť kvalitu ovocia tým, že stimulujú rast a vývoj ovocných stromov.

Podpníky pre jablone

apple treesM9 je základným podpníkom vhodným pre pestovanie jabloní s tvarom štíhleho vretena. Jeho výhodou je zvýšenie výnosu a lepšie vyfarbenie plodov. Avšak má plytký koreňový systém, čo znamená, že je citlivý na nedostatok vlhkosti v pôde. Preto je dôležité dodatočne zalievať, najmä počas suchších období. V našich klimatických podmienkach M9 obvykle nevykazuje citlivosť na mrazy, čo znamená, že nevytvára problémy s poškodením v dôsledku nízkych teplôt.

M26 je robustnejší podpník, ktorý rastie silnejšie. Jeho hlavnou výhodou je vysoká odolnosť voči mrazom a rozvinutý koreňový systém. Avšak treba si byť vedomý toho, že ovplyvňuje termín zrenia ovocia - plody dozrievajú o niekoľko dní neskôr ako pri iných podpníkoch. Preto sa neodporúča pre neskoré odrody jabloní, ktoré by mohli mať problémy s dozrievaním v neskoršom období.

MM106 je tradičný podpník, ktorý rastie stredne silno. Jeho významnou vlastnosťou je bohatý a hlboký koreňový systém, čo umožňuje stromom pevne stáť bez potreby oporných štruktúr. Tento podpník je schopný efektívne hospodáriť s vodou, čo ho robí ideálnym pre piesočnaté pôdy alebo oblasti s obmedzenou možnosťou zavlažovania.

Podpník MM111 má podobné charakteristiky a použitie ako podpník MM106. Často je preferovaný pre stĺpovité odrody jabloní.

Podpníky pre hrušky:

pear trees

Hruška planá je dlho známy a silne rastúci generatívny podpník. Stromy pestované na tomto type podpníka vykazujú bohatú a rozložitú korunu s hlbokým koreňovým systémom. Výhodou je ich úplná kompatibilita s akýmikoľvek odrodami hrušiek.

Dula, podpníky typu MA a MC vynikajú svojím rýchlym nástupom plodnosti, vysokou úrodnosťou a odolnosťou voči chorobám. Sú vhodné aj pre pestovanie v nižších intenzívnych formách, avšak nie sú ideálne pre veľmi suché oblasti a piesočnaté pôdy.

 

 

Podpníky pre slivkoviny a marhule:

plum treesMyrobalán je jeden z najčastejšie používaných podpníkov pre slivkoviny. Rastliny štepené na myrobaláne sa vyvíjajú robustne, avšak nie sú ideálne pre husté výsadby, pretože začínajú rodiť stredne skoro až neskoro. Myrobalánové podpníky majú rozvinutý koreňový systém a sú odolné voči rôznym typom pôdy. Sú nenáročné na zavlažovanie a výhodou je ich pevný a hlboký koreňový systém, ktorý im poskytuje stabilitu a odolnosť voči nepriaznivým podmienkam.

Wangenheimova, Wawit a Waxwa sú podpníky radu Wangenheim, ktoré sú zamerané na podporu intenzívnej produkcie ovocia. Oproti myrobalánu majú tieto podpníky slabší rast, a to približne o 25 až 50 percent, čo však môže byť ovplyvnené konkrétnou odrodou. Ich pestovanie vyžaduje minimálnu podporu vo forme drôtikov a doplnkovú závlahu.

apricot treeMarhuľové semenáče prinášajú vysoké výnosy a majú dlhú životnosť. Ich výhodou je spoľahlivá produkcia ovocia. Avšak, treba brať do úvahy, že sú náchylné na určité choroby a nie sú ideálne pre všetky tvarové úpravy rastlín.

 

 

 

 

Podpníky pre broskyne:

peach treeGF 677 je v súčasnosti jedným z najobľúbenejších broskyňomandľových podpníkov vďaka svojej všestrannosti a schopnosti prispôsobiť sa rôznym ovocným druhom. Jeho použitie sa rozšírilo na pestovanie broskýň, marhúľ, mandlí a sliviek. Stromy pestované na tomto podpníku preukázali vynikajúcu odolnosť voči rezaniu a sú vhodné aj pre ťažšie pôdy. Okrem toho majú vyššiu odolnosť voči chloróze, spôsobenej nedostatkom železa, v porovnaní s podpníkom Monclar.

Podpníky Monclar a Rubira patria medzi generatívne typy, ktoré vykazujú stredný až silný rast. Ich charakteristikou je kvalitný koreňový systém, čo znamená, že nie sú potrebné žiadne špeciálne opory. Rubira sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči rakovine koreňového kŕčka, čo je bežná choroba u broskýňových stromov. Okrem toho je Rubira známa aj svojou schopnosťou odolávať útokom broskyňových vošiek.

Broskyňový semenáč, dlho považovaný za štandard, je charakterizovaný svojím silným rastom a schopnosťou pevne zakotviť sa v pôde. Stromy pestované na tomto podpníku zvyčajne prinášajú vysoké výnosy. Avšak, jeho nevýhodou je, že nie je vhodný pre pôdy s vysokým obsahom vápnika.

 

Podpníky pre čerešne a višne:

cherry treesČerešňa vtáčia a mahalebka boli po dlhú dobu považované za základné podpníky pre ovocné stromy. Čerešňa vtáčia je charakterizovaná bujným rastom a neskorým nástupom plodnosti. Naopak, mahalebka je stredne silno rastúci podpník. Dnes sa oba tieto podpníky využívajú predovšetkým pri pestovaní višní.

Colt je zaujímavým vegetatívnym podpníkom, na ktorom rastú odrody asi o 30 až 40 percent slabšie v porovnaní s čerešňou vtáčou. Stromy pestované na tomto podpníku je možné tvarovať do nižších tvarov, čo prispieva k jeho populárnosti v záhradách aj pri komerčnom pestovaní. Plodonosnosť sa zvyčajne objavuje v treťom až štvrtom roku. Tento typ podpníka tiež preukázal vyššiu odolnosť voči mrazu a nevytvára koreňové výhonky.

 Gisela 5 je považovaná za jednu z najintenzívnejších podpníkov súčasnosti. Je veľmi slabšie rastúca, približne o 70 percent menej než čerešňa vtáčia, čo ju robí mimoriadne vhodnou pre moderné intenzívne sady s nižšími formami pestovania, ako sú napríklad tvarovanie do štíhleho vretena alebo pre menšie záhrady. Na rozdiel od niektorých iných podpníkov, Gisela 5 nevytvára veľké koruny, čo umožňuje jednoduché formovanie stromov. Plodonosnosť začína skoro a úroda je vysoká a pravidelná. Je však dôležité, že vyžaduje pevnú oporu.

Použitie správnych podpníkov je kľúčové pre úspešné pestovanie ovocných stromov. Pri výbere podpníka je dôležité zvážiť miestne podmienky, preferencie odrody a požiadavky na údržbu. Správne použitie podpníkov môže viesť k zdravým, produktívnym a odolným ovocným stromom, ktoré poskytujú hojnú úrodu chutného ovocia.
Pin It