Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

vrby kilmanrock 4

Vŕby sú známe svojou elegantnou siluetou a na jar oznamujú príchod sezóny. Práve jar je obdobím, kedy sú najkrajšie a pre mnohých ľudí sú symbolom obnovy a nového života. Ich krása a elegancia pridávajú do okolia príjemnú atmosféru a poskytujú zážitok z jarnej prírody.

Ich jedinečné kvety – jahňadá, ktoré sa ľudovo nazývajú „bahniatka“ či „baburky“, sú na jar krásnou dekoráciou nielen v záhrade, ale môžete ich využiť aj ako dekoráciu v interiéri, napríklad do váz. Mäkké konáriky majú zasa uplatnenie pri výrobe košov a košíkov, plotov a podobne. Bahniatka sa začínajú objavovať ešte pred pučaním listov a konáre sú nimi doslova posiate. Pri ich kvetoch netreba zabúdať na ich veľký a prospešný význam – sú medonosné a vo veľkom lákajú včely a ostatné opeľovače, ktoré sú nielen v jarnom období mimoriadne dôležité.

Samotná rodina vŕb zahŕňa množstvo druhov a ich jahňady ponúkajú širokú paletu rôznych tvarov, veľkostí aj farieb. V jarnej záhrade by rozhodne nemali chýbať. Pre inšpiráciu sme pre vás dnes vybrali atraktívne odrody MOUNT ASO, KILMANROCK a KUROME.

Vŕba MOUNT ASO: je druh pochádzajúci z Japonska a patrí do skupiny stredne veľkých vŕb. Najčastejšie sa pestuje vo forme kríka, ale nájdete ich už aj ako stromčeky na kmienku. V dospelosti dosahuje výšku okolo 150 – 200 centimetrov. Vŕba MOUNT ASO priťahuje pozornosť vďaka svojim nadýchaným jahňadám ružovej farby. Tieto sa začínajú objavovať už vo februári. 

Vŕba KILMANROCK – PENDULA: vás ohúri svojím hustým a previslým rastom. Jej konáre teda visia k zemi a po vypučaní listov pôsobí ako zelený dáždnik. Vŕba KILMANROCK dobre znáša aj suchšie pôdy. Jej jahňady majú striebristú farbu a keď sa úplne otvoria, môžete vidieť aj tyčinky, ktoré sú posiate peľom. Objavujú sa od konca marca.

Vŕba KUROME: u nás je stále pomerne zriedkavá, rozhodne však stojí za zmienku. Táto rýchlo rastúca vŕba s kompaktným tvarom očarí čierno-fialovými až čiernymi jahňadami, ktoré neskôr peľom zožltnú. Svoj pôvod má vo východnej Ázii a kvitne od marca do apríla. 

Ako pestovať vŕby?  

Vŕby so svojou schopnosťou dobre rásť v rôznych pôdnych podmienkach a tolerovať rôzne klimatické podmienky patria medzi húževnaté dreviny. Výborne porastú na vlhkých miestach, ako sú brehy potokov, rybníkov alebo jazierka. Význam môžu mať aj v prípade, ak potrebujete podmáčanú pôdu čiastočne presušiť. Korene vŕb sa o to postarajú a užitočne poslúžia pri presušení pôdy.

Obľubujú slnečné miesta a nepotrebujú silné hnojenie. Ak sa ale predsa len rozhodnete ich posilniť, vhodné je univerzálne hnojivo pre listnaté dreviny raz za rok, a to na jar. Pravidelné orezávanie môže pomôcť udržiavať vŕbu v požadovanej forme s hustým rastom. Ak chcete, aby bola vŕba obsypaná bahniatkami, zrežte ju silno, ihneď po odkvitnutí. 

Pin It