Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

medonosne rastliny stromy

Včely ako opeľovače zohrávajú v ekosystéme Zeme nezastúpiteľnú úlohu. Skúste preto týmto nedoceneným pomocníkom vytvoriť vo svojej záhrade lákavé prostredie výsadbou medonosných rastlín a vytvoríte tak miesto, do ktorého sa vráti život.

Medonosné rastliny sa vyznačujú vysokou produkciou nektáru. Patria tu predovšetkým rastliny a stromy, ktoré kvitnú a produkujú nektár mimo hlavnej jarnej sezóny kvitnutia, prípadne rastliny, ktoré kvitnú  počas vegetačnej sezóny dlhšie obdobie, čím lákajú včely a iné opeľovače do sadov či záhrad, kde sú potrebné k opeleniu ostatných úžitkových rastlín. Bez tohto procesu by sa záhradkári nedočkali riadnej úrody kvalitných plodov.

 

Užitočné a krásne

Výsadbou medonosných rastlín a stromov nielenže prilákate do svojej záhrady opeľovače, ale môžete značne vylepšiť celkový estetický vzhľad. Medonosné rastliny sú nezriedka súčasťou okrasnej výsadby, či už v podobe voľne rastúcich živých plotov, alebo netradičných lemovaní chodníkov. Z mnohých teda budete mať nejeden úžitok a navyše sú nenáročné na starostlivosť.

 

Medonosné stromy 

Salix caprea Pendula Tree 1

 

Medzi stromy kvitnúce skoro na jar (marec/apríl) radíme najmä liesky, jelše a vŕby. Včelám poskytnú čerstvý zdroj peľu priamo po zime, teda práve vtedy keď ho potrebujú najviac. Spomínané stromy sú nesmierne cenné najmä vďaka produkcii veľkého množstva peľu a nektáru. Spomedzi vŕb je zrejme najlepšou voľbou náš pôvodný druh - vŕba rakytová.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Od apríla do mája v našich podmienkach kvitnú všetky ovocné stromy (jablone, slivky, čerešne, broskyne...). Okrem ovocných stromov stoja za zmienku aj baza čierna, hloh obecný či agát.

 

 

 

lipa malolista

 

Spomedzi neskôr kvitnúcich stromov je najznámejším medonosným stromom lipa malolistá. Pre včely je primárnym zdrojom nektáru  v období jún – júl. Lipa navyše dodáva medu nezameniteľnú chuť a vôňu.

 

 

 

 

Medonosné trvalky

Trvalky poskytujú včelám dostatok potravy počas celého roka, aj keď najväčším lákadlom sú pre ne počas najteplejších dní. Radosť Vám budú prinášať každý rok a sú dostupné v bohatej ponuke veľkostí, tvarov a farieb.

Niektoré z nich, ako napríklad levanduľa alebo šalvia, sú schopné počas sezóny zakvitnúť aj viackrát. Obidve rastlinky vynikajú svojím vzhľadom a prenikavou vôňou, avšak sú aj mimoriadne všestranné, či už ich použijeme do záhrady ako okrasné trvalky, repelent, alebo vo forme liečivého čaju, mastičiek, prípadne iných prípravkov.

 

                                                                             lavandula.jpg  salvia

 

Záplavu fialových súkvetí zabezpečí kocúrnik záhradný (Nepeta), ktorý včelám poskytne nektár od jari až do jesene. K obľúbených trvalkám patrí aj Echinacea, ktorá ponúka množstvo odrôd zvyčajne v bielej, žltej, oranžovej, červenej, či ružovej farbe. Echinacea purpurová je často vyhľadávaná aj pre jej liečivé účinky. Nesmieme zabudnúť ani na Rudbekiu, ktorej žiarivo žlté kvety s výrazným čiernym stredom dorastajú do veľkosti 50 až 70 cm. Rudbekia kvitne od júna do októbra a nádherne vynikne v rôznych kompozíciách s inými farebnými trvalkami. Za zmienku stoja aj nenáročné heuchery - kompaktné trvalky s krásnym, výrazným sfarbením, ktoré kvitnú celé leto.

 

 

Cibuľoviny

Jarné cibuľoviny sú prispôsobené nízkym teplotám, vďaka čomu dokážu kvitnúť ešte aj keď je v ich okolí sneh. Práve zásluhou jarných cibuľovín môžu včely začať novú sezónu podstatne skôr. Medzi známe medonosné druhy cibuľovín patrí napríklad krokus, okrasný cesnak, tulipány atď.

                                                          8_crocus.jpg           okrasny-cenak-.jpg

 

Pin It