Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

jarny strih stromov a krikovJarný strih je kľúčovým momentom pre správne formovanie a udržanie zdravia stromov a kríkov vo vašej záhrade. Správne vykonaný strih môže stimulovať rast, zlepšiť vzdušný priechod a celkový vzhľad vašej záhrady.

Niekoľko užitočných tipov a postupov pre jarný strih:

1. Vyberte si správny nástroj

Je dôležité použiť vhodné nástroje na strihanie. Pre väčšie vetvy použite ostrý rezný nástroj, ako je sekačka alebo píla. Na drobné vetvičky a kríky môžete použiť ostré záhradné nožnice.

2. Identifikujte cieľ strihu

Pred začatím strihu si stanovte cieľ. Chcete formovať strom do určitého tvaru, odstrániť mŕtve alebo poškodené vetvy alebo jednoducho odstrániť neporiadok? Jasné ciele vám pomôžu dosiahnuť požadovaný výsledok.

3. Odstráňte mŕtve a poškodené vetvy

Jarný strih je skvelou príležitosťou na odstránenie mŕtvych alebo poškodených vetiev. Tieto vetvy môžu slúžiť ako vstupné brány pre choroby a škodcov, a ich odstránenie pomáha zlepšiť celkové zdravie rastliny.

4. Tvarovanie

Pri tvarovaní stromov a kríkov sledujte ich prirodzený tvar a štruktúru. Strihajte vetvy tak, aby ste dosiahli želaný tvar a udržali rovnováhu medzi vetvami. Dbajte na to, aby ste neodstraňovali viac ako tretinu zelených častí rastliny naraz, aby ste minimalizovali stres z rezu.

5. Zamerajte sa na rastúce vetvy

Odstránenie rastúcich vetiev smerujúcich dovnútra kríka alebo stromu môže pomôcť zlepšiť priechod vzduchu a svetla. Toto tiež podporuje zdravý rast a pomáha predchádzať problémom s chorobami a škodcami.

6. Pozor na kvitnutie

Ak striháte stromy alebo kríky, ktoré kvitnú na jarných vetviach, ako sú napríklad ovocné stromy alebo forsythia, strihajte ich tesne po ich kvitnutí. Tým sa minimalizuje riziko odstránenia púčikov.

7. Poškodené časti ošetrite

Po odstránení mŕtvych alebo poškodených vetiev ošetrite zranené miesta stromovým balzamom alebo záhradným tmelom. Toto pomôže zabrániť infekciám a urýchliť hojenie.

8. Po ukončení starostlivosti

Po dokončení strihu starostlivo odstráňte všetky odrezané vetvy a zvyšky, aby ste zabránili šíreniu chorôb a škodcov.

 

Ako strihať ovocné stromy a ovocné kríky ako sú napríklad maliny, černice, ríbezle, čučoriedky a iné nájdete na našom blogu v kategórií články.

 

Aký je najlepší čas na strih? Jar nie je vždy tou správnou voľbou

Určenie najlepšieho času na strih stromov a kríkov závisí od ich druhu a typu. Tu je prehľad najlepšieho času na strih niektorých bežných druhov:

  • Listnaté stromy a kríky:
    • Jar: Väčšina listnatých stromov a kríkov sa strihá najlepšie na jar predtým, ako začnú rásť nové listy. Tento čas umožňuje rastline zotaviť sa z prerezania a podporuje rast nových vetiev a lístia.
    • Jeseň: Niektoré listnaté stromy možno strihať aj na jeseň, keď sú listy už opadané. To môže byť vhodné pre údržbové strihanie alebo odstránenie mŕtvych a poškodených vetiev.
  • Ihličnany:
    • Jeseň alebo zima: Ihličnaté stromy a kríky je najlepšie strihať na jeseň alebo v zime, keď sú spomalené ich rastové procesy. Toto obdobie je ideálne na formovanie a odstránenie mŕtvych alebo poškodených vetiev.
  • Ovocné stromy:
    • Skorá jar: Väčšina ovocných stromov sa strihá na jar, pred začiatkom vegetačného obdobia. Strihanie v tomto období podporuje rast nových plodných vetiev a zlepšuje rast ovocia.
  • Kvitnúce kríky:
    • Ihneď po kvitnutí: Ak máte kríky, ktoré kvitnú na jar, ako je napríklad forsythia alebo magnólie, je najlepšie ich strihať tesne po skončení kvitnutia. Tým sa minimalizuje riziko odstránenia kvetných púčikov pre budúci rok.

Jarný strih je dôležitou súčasťou starostlivosti o stromy a kríky. Sledovaním týchto jednoduchých krokov môžete dosiahnuť zdravé a dobre tvarované rastliny, ktoré vám budú robiť radosť vo vašej záhrade po celú sezónu. Pre najlepšie výsledky je dôležité dodržiavať správne techniky strihu a vziať do úvahy individuálne potreby každej rastliny. 

Pin It