Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

zivy plot cyprusovecCyprusovec ´leylandský´ - Cupressocyparis leylandii  je stálozelený, rýchlorastúci ihličnan, ktorý vznikol náhodným skrížením veľkoplodého cyprusovca (Cupressus macrocarpa) a cyprusovca Nutcaya (Chamaecyparis nootkatensis).

Cyprusovec ´leylandský´  - Cupressocyparis leylandii

Má prirodzený pyramídový tvar a elegantné tmavozelené lístie jemnej textúry. V dospelosti môže dosahovať výšku 15-20 m a šírku 4-5m. Za jeden rok môže vyrásť až o 1 m do výšky a približne 30 cm do šírky, preto je vhodný aj ako solitér do záhrad, na výsadbu živého plota, alebo dokonca aj na tvarovanie bonsajov, či iných tvarov.

Živý plot z Cyprusovca leylandského

Výsadba - Tento typ je nenáročný na druh pôdy a je tolerantný voči mnohým podmienkam, vadí mu však premočená pôda. Hnojiť odporúčame na jar a na jeseň klasickým domácim kompostom, alebo iným hnojivom. Na hustý živý plot vysoký cca 2 m vysádzame rastliny približne v rozmedzí 1,5-2 m, ak by sme však chceli menej hustý a vyšší plot, môžeme ich sadiť v rozmedzí 2-3 m až 3-4 m. Vo všeobecnosti platí pravidlo, čím menší živý plot chceme, tým bližšie vedľa seba musíme rastliny zasadiť.

Strihanie - Živý plot z cyprusovca leylandského si vyžaduje pravidelný rez a úpravy dokonca niekoľko krát za rok. Plot striháme podľa potreby na jar, na jeseň, dokonca aj v letnom období, keď nesvieti príliš ostré, slnko. Strihať sa môže vrch, ba dokonca aj boky plota, a to tak, že prvý rok ostriháme vrchnú časť a boky, aby sme začali vytvárať požadovaný tvar. Počas druhého a tretieho roka zostrihávame iba bočné vetvy, ktoré sú príliš dlhé a vyčnievajú. V ďalších rokoch potom môžeme zostrihávať cca 30-50 cm z výšky stromu, čím sa zachová a podporí jeho hustota.

 

Najznámejšie a najobľúbenejšie kultivary

 

Cyprusovec leylandský - bonsaj

Vďaka tomu, že cyprusovec leylandský veľmi dobre znáša akýkoľvek strih, je vhodný aj na vytvarovanie bonsajov, špirál, či iných tvarov ako:

Cyprusovec leylandský ´CASTLEWELLAND GOLD´ - zahradnici.sk - Špirála

Cyprusovec leylandský Cupressocyparis leylandii ´CASTLEWELLAND GOLD´ (-18°C) - GUĽA NA KMIENKU - 130-150cm, kont. C30L - zahradnici.sk - Guľa

Cyprusovec leylandský ´PYRAMIDALIS 2001´- zahradnici.sk - Guľa

Cyprusovec leylandský ´PYRAMIDALIS 2001´ - zahradnici.sk - Bonsaj

Cyprusovec leylandský ´CASTLEWELLAND GOLD´ - zahradnici.sk - Bonsaj

Cyprusovec leylandský ´GOLD RIDER´ - zahradnici.sk - Bonsaj

Cyprusovec leylandský ´CASTLEWELLAND GOLD´ - zahradnici.sk - Bonsaj pompons

Pin It