Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

zasnezena palma 2

Zimovanie rastlín je kľúčovým krokom pre zachovanie ich zdravia a prežitie počas chladných mesiacov, najmä v oblastiach s mrazivým zimným počasím. Preto treba myslieť na svoje mrazuvzdorné palmy zasadené nie len vo voľnej pôde, ale aj v kvetináčoch. V chladnejších oblastiach, kde sú zimy a mrazy pomerne vysoké, treba použiť aj výhrevné káble/netkanú textíliu, prípadne polykarbonátové skleníky.

Každý druh rastlín môže vyžadovať špecifické opatrenia zimovania, preto je dôležité poznať potreby konkrétnych rastlín a starostlivosť podľa toho prispôsobiť. Rovnako je dôležité sledovať miestne klimatické podmienky a reagovať na zmeny počasia, aby ste zabezpečili bezpečné zimovanie Vašich rastlín.

Prinášame Vám všeobecný postup pre zimovanie rastlín:

Včasná príprava: 

Zimovanie by malo začať ešte pred prvým mrazom. Zabezpečte, aby rastliny boli zdravé a bez chorôb či škodcov. Odstráňte akékoľvek suché, poškodené alebo mŕtve časti rastlín.

Mulčovanie: 

Mulčovanie je dôležité pre udržanie konštantnej teploty pôdy a ochranu koreňov pred mrazom. Aplikujte hrubú vrstvu organického mulču, ako je slama alebo lístie.

Vylúčte hnojenie:

S klasickým hnojením počkajte až do jari. Hnojivo môže podporovať rast nových výhonkov, ktoré by mohli byť náchylné na poškodenie mrazom. Pre vyzretie pletív v listoch, ktoré pomáha lepšie odolávať mrazom a zime však odporúčame pred zimou jednorázovo palmu pohnojiť hnojivom s vyšším obsahom draslíka. 

Ochrana koruny:

Citlivejšie rastliny môžu potrebovať ochranu koruny. Použite netkaný materiál, aby ste zakryli rastlinu a chránili ju pred mrazom a vetrom.

Polievanie:

Ak máte palmy vysadené vonku, počas zimných mesiacov ich nepolievajte vôbec. Zima a sneh zaistia dostatočné zvlhčenie pôdy. Rastliny v kvetináčoch zalievame len pri vyschnutí pôdy.

Presťahovanie rastlín v kvetináči do teplejších priestorov:

Niektoré rastliny, ako tropické rastliny alebo citlivejšie druhy, môžete presťahovať do vnútorných priestorov alebo skleníka. Uistite sa, že majú dostatok svetla a sú chránené pred mrazom. 

Pravidelná kontrola:

Počas zimy pravidelne kontrolujte stav rastlín. Ak sa objavia problémy, môžete na ne rýchlo zareagovať.

Palmy zasadené v zemi

zasnezena palma 3

Nižšie Vám predstavíme dva rôzne spôsoby zimovania paliem, ktoré možno pred zimou zvoliť:

V nížinách a v teplých oblastiach Slovenska, kde teplota vzduchu počas zimy nezvykne klesať hlboko pod -15 °C stačí pred nepriaznivými účinkami vetra a mrazu použiť jednoduchší spôsob:
  1. Listy je potrebné zviazať pevnou lepiacou páskou.
  2. Ako základ konštrukcie celého zábalu vytvorte okolo palmy potrebnú oporu, napríklad nabitím drevených alebo železných tyčí.
  3. Spodnú časť kmeňa až po úplný vrch listov palmy obalte do bielej netkanej textílie, a to v niekoľkých vrstvách.
  4. Okolo vytvorenej konštrukcie môžete omotať napríklad bambus, na ktorý je potrebné ešte natiahnuť nepremokavú pevnú fóliu ako "čiapku" celého zábalu, ktorá ochráni palmu pred zrážkami a topiacim sa snehom.
  5. Počas celej zimy je potrebné palmy často a dôsledne vetrať a taktiež pravidelne kontrolovať ich stav.

zimovanie rastlin

V chladnejších oblastiach, kde sú zimy a mrazy pomerne vysoké, treba použiť aj výhrevné káble, prípadne polykarbonátové skleníky.

1. Špeciálne polykarbonátové kryty sú vhodné predovšetkým na zimovanie voľne vysadených tropických a subtropických rastlín. Kvalitný číry polykarbonát s UV filtrom o hrúbke 10 milimetrov zabezpečí optimálne podmienky z hľadiska svetla, ochrany pred vetrom a slnečného žiarenia. Tak ako v prípade vyššie uvedeného spôsobu zimovania rastlín, aj pri tomto spôsobe je kľúčové dôsledné vetranie ( V prípade priaznivého počasia je vhodné vetracie otvory ponechať stále otvorené).

2. Okolo paliem odporúčame namotať výhrevný kábel, ktorý spoľahlivo rastlinu ochráni aj počas extrémnych mrazov. Výhrevné káble je vhodné omotávať okolo nejakého predmetu tak, aby sa nedotýkal rastliny. Zabránite tak popáleniu rastliny.

3. Pre udržanie konštantnej teploty pôdy nezabudnite ani v tomto prípade aplikovať v okolí vrchných koreňov suché lístie alebo suchý kokosový substrát.

Nenechajte sneh a mráz, nech Vás prekvapia, a zabezpečte ochranu pre svoje rastliny.

Všetko potrebné ku zimovaniu rastlín nájdete na našom e-shope: Zimná ochrana rastlín
Pin It