Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

trendy-v-zahradkarstve.jpgRok 2024 prináša so sebou rad inovácií a nových prístupov k záhradkárstvu od pestovania domácich superpotravín a vertikálnych záhrad po používanie udržateľných materiálov. Poďme sa pozrieť na niektoré z najvýznamnejších trendov, ktoré budú určovať tvorbu a údržbu záhrad v tomto roku.

Pestovanie domácich superpotravín

Súčasný dopyt po zdravých potravinách vedie k vzrastajúcej popularite pestovania domácich superpotravín priamo vo vlastnej záhrade. Tento trend zahŕňa pestovanie potravín, ktoré sú bohaté na živiny a prospešné pre zdravie. Záhradníci sa stále viac obracajú k rastlinám, ktoré poskytujú vysokú nutričnú hodnotu a zároveň sú odolné voči miestnym podmienkam.

Zaraďujeme tu rastliny ako napríklad:

  • zelené rastliny (zelený jačmeň, zelená pšenica, chlorella, spirulina, moringa)
  • ovocie a ovocné kríky (čučoriedky, černice, hrozienka, maliny, brusnice, lucuma, schizandra, acai, goji, kokos)
  • oleje a maslá (kokosový, olivový, avokádový, sezamový, konopný, tekvicový, ľanový)
  • orechy (vlašské, lieskové, para, makadamové, kešu, píniové)
  • semená (konopné, chia, quinoa, slnečnicové, sezamové, ľanové)
  • huby (cordyceps, reishi, shiitake, hliva)
  • sladidlá (stévia, kokosový cukor, med a iné včelie produkty, agáve, javorový sirup)
  • strukoviny (cícer, šošovica, hrach, fazuľa)
  • korenie (škorica, kurkuma, zázvor)
  • ostatné (matcha, maca, psyllium, karob, guarana, zeleninové a ovocné šťavy)

Vertikálne záhrady

S nedostatkom priestoru vo veľkomestách sa stáva vertikálne záhradníctvo čoraz populárnejším trendom. Vertikálne záhrady umožňujú efektívne využitie vertikálneho priestoru a vytvárajú zelené oázy vo vnútorných aj vonkajších priestoroch. Tento prístup nielen šetrí miesto, ale aj prispieva k estetike a zlepšuje kvalitu vzduchu vo vnútorných priestoroch.

Rastliny vhodné do vertikálnej záhrady:

  • stálozelené a popínavé rastliny: brečtan (hedera helix), pavinič, zemolez henryho, skalníky, vistérie, sukulenty a ďalšie. 
  • úžitkové rastliny: šaláty, bylinky, zelenina, drobné ovocie (jahody, brusnice, schisandra, vinič..), tvarované steny  z ovocných stromov.
  • kvitnúce rastliny: lobélie, muškáty, petúnie, begónie a iné.
  • Ihličnaté rastliny: tuje, cyprusovce, smrek, jedľa..
  • tvarované dreviny: platany- strecha, ambrovník- strecha, hrab - tvarovaná stena...

Udržateľné materiály v záhrade

S narastajúcim povedomím o životnom prostredí sa záhradníci stávajú čoraz viac zameranými na používanie udržateľných materiálov vo svojich projektoch. To zahŕňa recyklované a obnoviteľné materiály pre záhradné náradie, nádoby a dekorácie. Zároveň sa kladie dôraz na minimalizáciu používania chemických hnojív a pesticídov, pričom sa dáva prednosť prirodzeným a ekologickým metódam starostlivosti o rastliny.

Záhradné ekosystémy

Záhradníci sa stále viac obracajú k vytváraniu záhradných ekosystémov, ktoré podporujú biodiverzitu a prirodzenú rovnováhu. S narastajúcim povedomím o ochrane prírody a biodiverzity môžu dnešné záhrady slúžiť aj ako prostredie pre podporu miestnej fauny a flóry, ako sú včely, motýle a vtáky, prostredníctvom výsadby endemických rastlín a vytvárania prírodných biotopov, čím sa zlepšuje ekologická stabilita a celkové zdravie záhrady. 

Technologické inovácie v záhradníctve

S rastúcim vývojom technológií do záhradníctva vstupuje čoraz viac inovácií. Aplikácie pre záhradníctvo, inteligentné závlahové systémy, solárne osvetlenie a senzory pre monitorovanie pôdy a rastúcich podmienok sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou moderných záhrad.

Funkcionalita

Moderné záhrady často slúžia nielen ako estetické prostredie, ale aj ako funkčné exteriérové miesta na relaxáciu, aktivity a zábavu. Môžu obsahovať rôzne zóny, ako sú oddychové oblasti, vonkajšie jedálne priestory, záhradné úpravy pre deti alebo záhradné dielne.

Viacrozmernosť

Dnešné záhrady často kombinujú rôzne prvky ako sú rastliny, kamene, vodu a umenie, aby vytvorili zaujímavé a viacrozmerne kompozície.

Tieto trendy v záhradkárstve pre rok 2024 prinášajú nové príležitosti a inšpirácie pre záhradníkov všetkých úrovní. Od pestovania zdravých potravín a vytvárania udržateľných záhrad po využitie technologických inovácií, existuje mnoho spôsobov, ako zvýšiť estetiku, funkčnosť a ekologickú hodnotu vašej záhrady v tomto roku. Buďte aj vy súčasťou týchto trendov a premeňte svoju záhradu na miesto, ktoré vám poskytne radosť a pohodu každý deň.

Pin It