Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

tavolniky japonske

Rod Spiraea zahŕňa desiatky druhov a krížencov, ktoré sa líšia najmä farbou listov a kvetov. Všetky sú ale charakteristické bohatým kvitnutím. V jarných a letných mesiacoch sú doslova obsypané súkvetiami drobných kvetov. Tie spolu s hustými, drobnými listami tvoria dokonalú súhru.

Medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie patria tavoľníky japonské. Ide o menšie, veľmi kompatné druhy, ktoré sa výborne hodia najmä do malých skaliek, záhonov a tiež do nádob. Taktiež sa často využívajú aj na výsadbu nízkych živých plotov. Umožňujú vytvárať rôznorodé kompozície a kombinácie v každej záhrade - malej aj veľkej. Tavoľníky japonské kvitnú v letných mesiacoch jún a júl.

Ich výška v dospelosti sa pohybuje od 50 do 80 centimetrov. Môžete si zakúpiť hneď niekoľko rôznych kultivarov s bielou, svetloružovou, tmavoružovou, alebo bordovou farbou kvetov. A ak sa neviete rozhodnúť, existuje tiež kultivar, ktorý kvitne hneď dvoma farbami – Tavoľník japonský SHIROBANA.

Výhodou tavoľníkov je, že aj po odkvitnutí ostávajú stále aktraktívne. Držia si tvar a drobné listy sa s príchodom jesene farbia do rôznych a sýtych odtieňov žltej, červenej a bordovej. 

 

Ako pestovať tieto okrasné kríky?

Pestovanie opadavých tavoľníkov japonských nie je nič náročné a zvládne to aj úplný začiatočník. Základným krokom je výber správneho miesta v záhrade. Tento okrasný krík je ´milovníkom slnka´ a výborne teda znáša slnečné stanovisko, prípadne polotieň. Tu platí - čím viac slnka rastliny majú, tých bohatšie kvitnú a majú sviežejšie farby listov.
Zvoľte priepustnú pôdu a po výsadbe nezabúdajte na pravidelnú zálievku. Tá pomôže rastline správne sa zakoreniť. Bohatšia zálievka platí aj pri tavoľníkoch pestovaných v nádobách.
Hnojenie je rovnako dôležité ako správny rez. Ten je dobré vykonať až dvakrát za rok - na jar a po odkvitnutí.
Tavoľníky japonské dobre odolávajú škodcom a vo veľkom lákajú včely a motýle. Čo sa týka teplôt, tak sú veľmi prispôsobivé. Tavoľníky odolajú vysokých teplotám v lete a aj nízkym teplotám v zime. Pri správnej starostlivosti sa nám tavoľník odvďačí mimoriadne bohatou kvetnatou nádielkou.

 japonsky tavolnik goldflame tavolnik spiraea japonica

 

V našej ponuke nájdete obľúbené kultivary ako:

Tavoľník japonský (Spiraea Japonica) ´GOLDEN PRINCESS´

Tavoľník japonský (Spiraea Japonica) ´GOLDFLAME´

Tavoľník japonský (Spiraea Japonica) ´SHIROBANA´

Tavoľník japonský (Spiraea Japonica) ´FIRELIGHT´

Tavoľník japonský (Spiraea Japonica) ´LITTLE PRINCESS´

Príbuzné druhy tavoľníkov japonských:

Tavoľník niponský (Spiraea nipponica) ´SNOWMOUND´

Tavoľník sivý (Spiraea x Cinerea) ´GREFSHEIM´

Tavoľník van Houtteho (Spiraea x Vanhouttei)

Pin It