Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

zahradnictvo oscadnica 0

Arónia, ľudovo aj Jarabina čierna je veľmi obľúbený samoopelivý opadavý krík, pôvodom zo Severnej Ameriky.

zahradnictvo oscadnica 0Svojím vysokým obsahom vitamínov A, P, PP, B2, B6, E a K, a minerálov ako jód, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, mangán, bór a železo si získala pomenovanie "kráľovná antioxidantov".

Priaznivé účinky

Nielenže podporuje imunitný systém, ale udržuje v norme aj náš krvný tlak a znižuje tak riziko srdcovo-cievnych ochorení a infarktu. Významne podporuje hojenie rán, pôsobí protizápalovo a pomáha pri žalúdočných problémoch.

Konzumácia arónie je vhodnou liečbou pre diabetikov, pretože pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Bobule arónie majú veľmi nízky obsah kalórrií a sú vhodné do rôznych diét.
Arónia sa dokonca využíva ako prírodný liek pri liečbe rakoviny hrubého čreva a priaznivo vplýva na organizmus aj po chemoterapiách a ožarovaní.

Nespočetné množstvo zdravotných benefitov spojených s konzumáciou arónie robí z tejto rastlinky hotovú domácu "lekáreň".


Pestovanie, pôda, stanovisko

Pestovanie arónie nieje náročné. Môžete ju pestovať ako krík, alebo ako stromček, očkovanú na podpníku. Arónia bohato plodí na slnečnom stanovisku, ale pokojne zvládne aj polotieň. Obľubuje skôr priepustnú, mierne kyslú pôdu, avšak nemá problém sa prispôsobiť aj ťažšej, ílovitej pôde. Bez problémov zvláda sucho, dokonca aj mierne mokrú pôdu. Rastlina je vysoko mrazuvzdorná, takže je výborná aj do našich klimatických podmienok.


aronia vyuzitiePlody a využitie arónie

Plody arónie sú guľaté, čierne, so sladko-horkou chuťou. Dobre sa oberajú, pretože rastú v strapcoch podobne ako hrozno. Zväčša dorastajú do cca 1 cm a dozrievajú až koncom augusta.

Z listov a z pečených plodov arónie sa robí dokonca výborný čaj plný antioxidantov. Bobule sú taktiež vhodné na použitie do rôznych dezertov a koláčov, kde sa po spracovaní ich sladko-horká chuť zjemní.

Aróniu čiernoplodú môžete kľudne použiť aj pri stavbe živého plota. V prípade použitia arónie na živý plot treba rastlinky sadiť v rozmedzí 1,5 m rozostupoch v jednom páse. Tak Vám v dospelosti vytvoria dokonalý hustý plot, ktorý vám okrem chutných plodov zaistí i dostatok súkromia a na jeseň pekné červené sfarbenie.


Rozmnožovanie arónie

Arónia sa rozmnožuje pomocou mladých odrezkov skoro na jar. Odrezky dlhé cca 15 cm zapichneme do substrátu najlepšie niekde v interiéry, v teplom prostredí. Pôda musí byť neustále vlhká, ale nie premočená. Takéto zakorenenie rastlinky trvá približne 8 týždňov. Rastlinka sa môže rozmnožovať aj koreňovými výhonkami, pričom v tomto prípade prebieha zakorenenie rastlinky výrazne rýchlejšie.

pestovanie aronia 1

pestovanie aronia 2


Najznámejšie a odporúčané druhy arónie sú

  1. Arónia čerešňolistá Nero: najznámejšia odroda, ktorá vznikla krížením arónie čierno-plodej a arónie červeno-plodej. Jej plody vynikajú spomedzi všetkých odrôd najnižšou horkosťou a teda aj najlepšou chuťou. Arónia nero dorastá do výšky cca 1,7 m.
  2. Arónia Viking: samoopelivý krík, nenáchylný na škodcov či iné choroby. Dorastá do výšky 2 m. Plody tejto odrody sú trochu menšie ako pri arónií Nero. Listy podobne ako u iných druhov sa na jeseň sfarbujú do peknej červenej farby.
  3. Arónia čeršňolistá Hugin: Je odroda s menej horkou chuťou a drobnejšími plodmy. Plody dozrievajú v neskoršom období koncom augusta až septembra.
  4. Arónia Briliant: Jedná sa o aróniu červeno-plodú. Táto arónia má sladko-trpké, stredne veľké plody a listy sa na jeseň zmenia do vínovočerveného odtieňa.

Ďalšie odrody Arónia Aron, Raintree select a McKenzie majú pomerne veľké, šťavnaté a menej horké plody ako predchádzajúce spomínané druhy arónií.

Príďte sa pozrieť do nášho záhradníctva a vyberte si "domácu liečiteľku", ktorá vám pomôže zlepšiť imunitný systém a celkový zdravotný stav.

Tešíme sa na vašu návštevu.

Pin It