Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

IMG 3195Ak hľadáte rastlinu, ktorá by oživila Vašu záhradu, kvety hortenzie sú skutočne tou správnou voľbou.

 Pestovanie a starostlivosť o krásne hortenzie

Hoci vzhľad hortenzií môže naznačovať, že sú náročné na údržbu, pri správnych podmienkach a starostlivosti sa v skutočnosti pestujú pomerne ľahko. Chopte sa teda záhradných rukavíc, pretože náš sprievodca pestovaním hortenzií vás pripraví na výsadbu krok po kroku.

 

Výsadba hortenziíhortenzia kvitnutie

Osvojenie si základov pestovania hortenzií, ako aj iných rastlín vo vašej záhrade  vám môže ušetriť čas a peniaze. Výberom správneho miesta, pôdy a taktiež správnou výsadbou zvýšite šance, že si v nasledujúcich rokoch budete užívať veľké, farebné kvety hortenzie už vo vašej vlastnej záhrade.

Hortenzie dobre rastú v pôde obsahujúcej množstvo organického materiálu a je pre ne priam nevyhnutná efektívna drenáž. Napriek tomu, že majú rady vlhkú pôdu, nedokážu dobre znášať keď je príliš premočená. Dôsledkom premočenej pôdy sa na koreňovom systéme zvykne tvoriť hniloba.

Ak máte ťažkú pôdu, zvážte primiešanie kompostu pred výsadbou, aby ste zlepšili kvalitu pôdy. Ak chcete zasadiť hortenzie, jednoducho vykopte výsadbové jamy o 60 cm širšie než je koreňový bal. Hĺbku jamy je potrebné prispôsobiť veľkosti koreňového balu tak, aby vaša rastlina sedela na úrovni, alebo vyššie ako je okolitá pôda. Vytvorením mierneho kopca pomôžete zvýšiť odtok vody preč od základne rastliny.

 

Najlepší čas na výsadbu hortenzií

Jeseň je najlepším obdobím na výsadbu hortenzií, po nej nasleduje skorá jar. Výsadbou v jeseni poskytneme kríku dostatok času na vytvorenie zdravého koreňového systému pred kvitnutím. Najlepším časom na výsadbu je skoro ráno, alebo neskôr popoludní, kvôli nižšej intenzite slnečného žiarenia, ktoré by mohlo rastlinku spáliť.

 

hydrangea fialove kvetyKde zasadiť hortenzie

Výber miesta, kde nám budú kríky hortenzie robiť radosť je pomerne dôležitý, pretože milujú teplé ranné slnko, no neznášajú  ostré popoludňajšie teplo. Hortenzie preto nie je vhodné vysádzať do záhonov vedľa svojich domov, alebo plotov. Najideálnejším miestom na pestovanie hortenzií je chránené miesto so slnečnými ránami a tienistými popoludniami. Preto odporúčame zvoliť miesto na severnej alebo, južnej strane vašej záhrady.

 

Zálievka hortenzie

Hortenzie sú vysoko tolerantné voči určitým druhom životných podmienok, ale majú špecifické potreby pokiaľ ide o vodu. Vo všeobecnosti platí, že novovysadené hortenzie by sa mali zalievať každý jeden až dva dni (počas extrémnych horúčav aj viackrát). Najlepšie je polievať hortenzie ráno, predtým ako slnko dosiahne svoj vrchol. Po odznení teplejších mesiacov by sa mali hortenzie zhlboka zalievať približne dva až trikrát týždenne.

Najobľúbenejšie hortenzie

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´VANILLE FRAISE´

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´LIMELIGHT´

Hortenzia kalinolistá (Hydrangea macrophylla) ´BELA´

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´DIAMANTINO´

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´BOBO ILVOBO´

Hortenzia kalinolistá (Hydrangea macrophylla) ´OTAKSA´

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´GRANDIFLORA´

Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata) ´MAGICAL CANDLE´

Pin It