Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

johanna azelea japonica 1

Hľadáte kvitnúce rastlinky, ktoré rozjasnia a zvýraznia vašu záhradu? Vyberte si azalku. Azalky sú krásne kvitnúce rastlinky pochádzajúce z Ázie a Severnej Ameriky. Tento ker patrí k obľúbeným druhom rastlín pre ich bohaté a farebné kvitnutie.

Azalky sú pomerne nenáročné na pestovanie, ale my vám prinášame pár tipov a rád pre ich bohaté a zdravé rast. Sú taktiež ideálnym darčekom pre vaše maminky k blížiacemu sa Dňu matiek. Obdarujte tú svoju niečím jedinečným.

Pestovanie azaliek

Pre úspešné pestovanie azaliek je dôležité zabezpečiť jej správne prostredie. Azalky preferujú polotieň a kyslú pôdu. Ďalším dôležitým faktorom je zálievka, tá by mala byť pravidelná, ale treba si dať pozor na nadmerné zalievanie. Pôda by nemala byť príliš mokrá alebo premočená, aby sa predišlo hnilobe koreňov. Azalky sa dajú pestovať aj v nádobách, v interiéri a na terasách, pri pestovaní v nádobách v interiéri je dôležité zabezpečiť im dostatočnú vlhkosť vzduchu a miesto s dostatkom svetla, ale nie s priamym slnečným žiarením.

Kvitnutie azaliek

Azalky majú veľké množstvo odrôd rôznych farebností, kvitnú v bielej, ružovej, červenej, fialovej, žltej či oranžovej farbe. Niektoré druhy majú dokonca kvet sfarbený viacerými odtieňmi, čo je ešte atraktívnejšie a výraznejšie.

Ako docieliť kvitnutie azaliek?

Ak vám azalka nekvitne, mohlo sa stať, že podmienky, kde ju pestujete, jej nevyhovujú. V takom prípade sa uistite, že jej stanovisko má dostatok slnka. Azalka sa musí pestovať na stanovisku chránenom pred vetrom. Ďalšia a veľmi dôležitá podmienka je dostatok vlahy, ale nie premočenej pôdy. V prípade že azalky nekvitnú, neodporúčame hnojenie hnojivom, ktoré obsahuje dusík, takéto hnojivo podporuje iba rast listov, no nie kvitnutia. Ak vám ani tak azalka nekvitne, mohlo dôjsť aj k omrznutiu, na niektorých azalkách sa puky vytvárajú už na jeseň po odkvitnutí.

Ako zazimovať azalky?

Azalky je potrebné pred zimou a po odkvitnutí ošetriť a zabezpečiť im správne stanovisko pred prichádzajúcou zimou. Mali by byť vysadené na mieste, kde majú dostatok ochrany pred mrazom a vetrom. Pred zimou je dôležité, aby bola pôda okolo azaliek dobre odvodnená. Zabezpečí to, že korene nebudú namáčané vo vode, čo by mohlo spôsobiť ich hnilobu počas zimy.

Mulčovanie okolo základu azalky pomáha udržiavať pôdu vlhkú a chráni korene pred mrazom. Môžete použiť organický mulč, ako je napríklad ihličie alebo suché lístie. Ak očakávate silné mrazy, môžete azalku ochrániť pokrytím ju vetvičkami smreka alebo agrotextíliou. Týmto spôsobom sa minimalizuje riziko poškodenia kvetov a pukov pri nižších teplotách.

Pestovanie azaliek v kvetináči

Okrem výsadby do záhrad, skaliek a záhonov sa azalky dajú vysadiť aj do kvetináčov. Najviac sa im darí v keramických alebo kamenných kvetináčoch, lebo v takýchto kvetináčoch sa rastlinka a ani korene neprehrievajú. Na dno kvetináča odporúčame urobiť kamienkovú drenáž, aby voda nestála a neničila tým korene a celú rastlinku. Azalka aj v kvetináči vyžaduje kyslú pôdu a to docielite rašelinou určenou na azalky a rododendróny.

NAJZNÁMEJŠÍ DRUH AZALKA JAPONSKÁ (AZALEA JAPONICA)

Azalka japonská je pôvodom z Japonska a Číny a patrí medzi najobľúbenejšie kvitnúce rastliny na svete. Nielenže jej kvety prinášajú estetickú hodnotu, ale má aj bohatú symboliku a využitie v rôznych kultúrach. Je to listnatý ker s hustou zelenou korunou a lesklými listami. Jej kvety sú zvyčajne malé, ale existujú aj odrody s väčšími kvetmi. Farba kvetov sa pohybuje od bielych cez ružové až po červené odtiene, s rôznymi farebnými kombináciami.

SYMBOLIKA AZALKY JAPONSKEJ

Azalka japonská má bohatú symboliku v japonskej kultúre, kde sa často považuje za symbol lásky a šťastia. Je tiež považovaná za symbol zdravia a dlhovekosti. V tradičnej japonskej kultúre boli azalky často spojené s obdobím jarnej Hanami, t. j. japonskými oslavami, kde sa ľudia stretávali a oslavovali pod kvitnúcimi stromami.

Pin It