Marhule sú ovocie, ktoré sa čoraz viac vyhľadáva práve u nás na Kysuciach. Pri pestovaní je potrebné dodržiavať starostlivosť, ktorá je dôležitá pre zabezpečenie zdravého rastu a bohatého ovocného plodenia.
Výber vhodného stanoviska, pôdy a zálievka:
Marhule potrebujú slnečné stanovisko a zároveň však aj závetrie. Pôda by mala byť ľahšia, mierne kyslá až neutrálna, dobre priepustná a bohatá na živiny. Marhule potrebujú pravidelnú zálievku, ale nemôžu sa prelievať, aby nedochádzalo k premočeniu pôdy. Zálievke treba pozornosť venovať hlavne v období rastu a v období plodenia.
Podpníky:
Podpníky majú veľký vplyv na rast ovocných stromov, podpník ovplyvňuje veľkosť stromov, zafarbenie plodov, životnosť a aj mrazuvzdornosť.
- Podpník Alycza – rýchlorastúci podpník so silným koreňovým systémom, je nenáročný na pôdne podmienky, dobre znáša aj sucho.
- Podpník Rakonievická – stredne rýchlo rastúci podpník nenáročný na pôdu, po zasadení veľmi dobre korení.
Výsadba marhulí:
Rastliny, ktoré sú pestované v kontajneri sa môžu vysádzať aj počas vegetačnej doby, ale ak ste sa rozhodli pre voľnokorenné stromčeky, tak je potrebné dodržiavať následovný postup:
- Voľnokorenné stromčeky vysádzame výlučne na jar, alebo na jeseň.
- Korene stromčekov necháme 12 hodín ponorené vo vode.
- Medzitým si pripravíme jamu a na jej dno pridáme kompost.
- Korene, ktoré sme zbavili poškodených častí vložíme do výsadbovej jamy a vyplníme.
- Ku koreňom môžeme na zlepšene výživy pridať mykorhízne huby.
- Strom upevníme o pevný kolík a zasypeme..
- Pri vysokej plodivosti treba konáre podoprieť, aby sa nezlomili.
Opelivosť:
Opeľovanie je proces, pri ktorom sa peľ z peľových tyčiniek prenáša na iný kvet. Väčšina pestovaných odrôd je samoopelivá. Marhule majú spočiatku ružové kvety, ktoré kvitnú na svetlo ružovú, až bielu farbu v apríli a v máji. Opelovanie je kľučovým bodom pri vytváraní plodov, bez opelenia by rastlina nebola schopná vytvárať plody. Opelenie pri marhuliach prebieha v prírode, a to tak, že opeľovče ako sú včely, čmeliaky alebo motýle prenášaju peľ na iný kvet.
Náchylnosť na ochorenia:
Ako všetky rastlinky, bohužiaľ aj marhule sú náchylné na ochorenia a škodcov. Pri pestovaní marhulí sa môžete stretnúť s hnilobou plodov, alebo s napadnutím škodcami. Je dôležité udržiavať rastlinky zdravé prostredníctvom správnej starostlivosti a ochrany rastlín pred chorobami (monilióza, kučeravosť, múčnatka, hnednutie listov, šárka)
Zber úrody:
Marhule sa zbierajú, keď sú plne zrelé. Zrelé na zber bývajú na konci leta, alebo začiatkom jesene - zvyčajne v auguste alebo v septembri, v závislosti od odrody a klimatických podmienok. Zrelé marhule majú intenzívnu farbu, jemnú šťavnatosť a pružnú textúru.Či sú zrelé teda zistíme jednoducho, a to tým, že sú na dotyk mäkké a ľahko sa oddeľujú od stonky.
Priaznivé účinky:
Marhule sú bohaté na vitamíny, predovšetkým vitamín A, vitamín C a vitamíny skupiny B. Obsahujú tiež dôležité minerály ako draslík a železo.
- Vitamín C: Podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti ochoreniam.
- Vitamín A: Je dôležitý pre zrak a zdravú pokožku.
- Vláknina: Pomáha tráviacemu systému a udržiava hladinu cukru v krvi.
Použitie ovocia:
Plody Marhule sa dajú využívať na mnoho spôsobov, ako sú napríklad: priama konzumácia, príloha do zákuskov, zaváranie, výroba džemov a mnoho ďalších. Medzi osvedčené odrody, ktoré nesklamú, ale práve naopak prinesú krásnu úrodu patrí napríklad Bergeron, Early Orange a Somo.