Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

cucoriedky odrody

Kanadská čučoriedka (Vaccinium corymbosum) patrí medzi najviac pestované drobné ovocie. Kanadské čučoriedky boli vyšľachtené v Severnej Amerike, avšak rýchlo zdomácneli aj v krajinách Európy.

Kanadské čučoriedky sú vyhľadávané nielen pre svoju neodolateľnú chuť a blahodárne účinky na ľudský organizmus, ale taktiež slúžia ako ozdoba okrasných záhrad. Samotné rastliny sú atraktívne, na jar krásne kvitnú bielymi kvetmi a v lete krík zdobia chutné plody. Dospelý krík kanadskej čučoriedky dosahuje výšku od 150 do 200 cm a správnym pestovaním Vás obdarí bohatou úrodou v množstve od 4 až do 7 kg čučoriedok z jedného kríka. Jej plody sú známe svojím vysokým obsahom živín, vitamínov a antioxidantov, ktoré posilňujú celkovú imunitu a pomáhajú ľudskému organizmu bojovať proti baktériám a vírusom.

Pestovanie kanadskej čučoriedky

Pôda:

Pestovanie a samotné vysádzanie čučoriedok je nenáročné. Úžasné na nich je to, že ich môžete pestovať prakticky na celom území Slovenska a sú minimálne náchylné na choroby a škodce. Jediným obmedzením môžu byť špecifické nároky na pôdu. K rastu potrebujú kyslú, priepustnú pôdu, ktorá je zároveň dostatočne vlhká. Hodnota pH by sa mala pohybovať na úrovni 3,5 až 4,5. Najpohodlnejším riešením je zakúpenie substrátu pre kyslomilné rastliny. Pre zachovanie vlahy počas sucha je vhodné obsypať pôdu mulčovacou kôrou, či pilinami.

stanovisko vysadba cucoriedky 1

stanovisko vysadba cucoriedky 2

Stanovisko a výsadba:

Čučoriedky vyhovujú slnečné miesta, ale ujmú sa aj v polotieni. Hnojenie sa odporúča len počas jari a jesene, kyslými hnojivami. Čučoriedky možno pestovať v kvetináči, vo väčších nádobách s priemerom aspoň 40 cm. Pri vysádzaní do zeme odporúčame dodržiavať aspoň 50 cm rozostupy. Zároveň sa odporúča výsadba v blízkosti iných druhov čučoriedok, aby sa zabezpečilo efektívnejšie opelenie a tým aj celková vitalita rastliny, ktorá má vplyv na úrodnosť. Kríky čučoriedok sú vysoko mrazuvzdorné, niektoré odrody znesú teploty aj  -29°C, preto sú vhodné do našich klimatických podmienok.


cucoriedky odrodyTvarovanie a rez:

Čučoriedky rastú prirodzene ako kry a iný pestovateľský tvar sa pre ne nevyužíva. Po vysadení sa nebojte sadenice skrátiť o polovicu, až o dve tretiny. Odstráňte aj výhonky s nasadenými kvetnými púčikmi.

Cieľom tvarovania čučoriedok je ker s 10 až 12 základnými výhonkami. Aby ste ho dopestovali, musíte si budovanie štruktúry rozložiť na viac rokov - vždy na jar si vyberte 3 až 4 nové pevné výhonky, o ktoré obohatíte ker, kým nedosiahnete spomínaný počet. Ponechané výhonky skráťte iba jemne. Čučoriedky rodia zväčša na rozkonárených koncoch výhonkov 2 až 3 ročného dreva.

Po 3 rokoch dochádza k prestarnutiu, preto treba ker obnoviť. Opäť postupujte výberom najperspektívnejších mladých výhonkov, ktorými nahradíte vyrodené. Tie môžete z kra odstrániť hneď po zbere plodov, rezom tesne nad pôdou, prípadne rezom na prevod, na vhodne umiestnený mladý výhonok. Každoročne môžete takto obmeniť 2 až 3 výhonky.


Odrody

Existuje množstvo odrôd čučoriedok, ktoré možno rozdeliť do skupín podľa toho, kedy dozrievajú plody. Každá z nich Vás však zaručene obdarí plodmi výraznej chuti. Predstavíme Vám niektoré z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd:


Skoré odrody:

Skoré odrody dozrievajú zvyčajne už v polovici júla. Medzi najobľúbenejšie spomedzi skorých odrôd patrí čučoriedka kanadská DUKE a čučoriedka kanadská PATRIOT. Plody obidvoch odrôd sú strednej veľkosti s výraznou sladkou chuťou, vhodné na priamu konzumáciu, prípadne aj na ďalšie spracovanie.

 


Stredne skoré odrody:

Najrozšírenejšou stredne skorou odrodou je čučoriedka BLUECROP, ktorá Vás v auguste obdarí množstvom bohatých a sladkých plodov. Odroda je relatívne nenáročná, plody dobre zvládajú sucho a sú veľmi odolné. Medzi ďalšie stredne skoré odrody zaraďujeme čučoriedky CHANDLER a TORO.

cucoriedky pestovanie


Neskoré odrody:

Plody neskorých odrôd dozrievajú koncom augusta/začiatkom septembra. Najpopulárnejším zástupcom neskorej odrody je čučoriedka DARROW, ktorej plody sa radia k tým najväčším. Vďaka tomu, že plody zrejú dlho, ich dužina je pevná a odolná voči praskaniu.

Pin It