Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

farebne heuchery 3

Elegantná heuchera je vynikajúca rastlina pre trvalkové záhony, skalky a miesta v záhrade, kde máte málo svetla. Vhodná je aj na pestovanie v nádobách a dokonca s nimi viete vytvoriť aj kobercové podrasty kríkov a stromov. Využitie je teda bohaté.

 

Tieto rastliny sú pôvodom z pobreží Severnej Ameriky, kde rástli vo vlhkej lesnej pôde. Vyšľachtených bolo množstvo hybridov a rod teda v súčasnosti ponúka široký sortiment farieb a textúry. Môžete ich zakúpiť vo farbách žiarivej žltej, zelenej, oranžovej, červenej, bordovej či červenohnedej. Jednotlivé kultivary sa výborne kombinujú, je teda už len na Vás, ktoré farby si vyberiete. Výnimočné listy a kvety týchto okúzľujúcich trvaliek prinesú do Vašej záhrady atraktívnosť a farbu.

Dominantou heucher sú jednoznačne vykrojené listy srdcovitého tvaru, ktoré sú pomerne veľké a vytvárajú spolu hustú a kompaktnú ružicu. Kvety sa objavujú v závislosti od druhu v letných mesiacoch, majú zvonkovitý tvar a rastú na vysokých stonkách nad listami. Kvety sú zvyčajne v tónoch bielej, ružovej alebo červenej farby. Môžete ich rezať a využiť napríklad ako dekoráciu alebo do váz, majú dlhú trvanlivosť.

Pestovanie a starostlivosť o heuchery:

Vhodným miestom pre pestovanie heucher bude určite polotienisté až tienisté stanovisko. Príliš priame slnečné svetlo môže spôsobiť žltnutie a spálenie listov. Vyhýbajte sa aj miestam s nadmerným vetrom, ktorý by mohol listy vysušiť.

Heuchery rastú najlepšie v dobre priepustnej pôde s obsahom živín. Zabezpečte, aby bola pôda mierne vlhká, ale nie premočená. Najmä počas suchších období im zabezpečte pravidelné zavlažovanie. Pre hnojenie môžete využiť všeobecné hnojivo pre trvalky alebo mykorhízne huby. Podporíte tak ich rast a tiež kvitnutie.

Pre udržanie tvaru a atraktívneho vzhľadu týchto trvaliek pravidelne odstraňujte suché a odumreté listy. Kvety môžete odstrániť hneď, ako začnú chradnúť, aj počas sezóny, zvyčajne to podnieti nový kvetný rast. Na jeseň môžete zrezať všetky stonky kvetov.

Na choroby nie sú heuchery príliš náchylné. Môžu sa objaviť hubové choroby, ako sú múčnatka alebo pleseň. Pri prílišnom zalievaní môže vzniknúť hniloba koreňov. Hrozbou bývajú výnimočne aj larvy chrobákov.

Heuchery môžete kombinovať navzájom, ale napríklad aj s astilbami, pakostom, rozchodníkmi, hostami, čemericami či mliečnikmi. Sú to nenáročné, mrazuvzdorné rastliny, ktorých pestovanie Vám nezaberie príliš veľa času. Napriek tomu vnesú do záhrady unikátnosť a farebnosť, čo je ich veľkou výhodou.

 

V našej ponuke nájdete obľúbené kultivary:

Heuchera hybridná (Heuchera hybrida) WORLD CAFFE LIME AMERICANO ®

Heuchera hybridná (Heuchera hybrida) WORLD CAFFÉ LUNGO ®

Heuchera hybridná (Heuchera hybrida) WORLD CAFFÉ CORRETO ®

Heuchera hybridná (Heuchera hybrida) PEACHBERRY ICE ®

Heuchera hybridná (Heuchera hybrida) FIRE CHIEF ®  

 

 

Pin It