Zemolez kamčatský, alias ´Kamčatská čučoriedka´ (Lonicera kamtschatica) je obľúbená pre svoje lahodné, sladké a zdraviu prospešné bobule. Jej pestovanie sa v posledných rokoch teší čoraz väčšej popularite.
Aj keď je kamčatská čučoriedka často označovaná ako príbuzná čučoriedky, nie je tomu tak. Zemolez patrí do rodu ´Lonicera´ a väčšina rastlín z tohto rodu sa využíva ako okrasné dreviny.
Plody majú mnoho zdravotných benefitov. Tú sú niektoré z nich:
Antioxidačné vlastnosti: Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý je spojený s rôznymi ochoreniami, vrátane rakoviny a ochorení mozgu.
Zdravie srdca: Pravidelná konzumácia je spojená so znížením rizika vzniku srdcových ochorení. Prispieva tiež k zlepšeniu zdravia ciev a kontrole hladiny cholesterolu.
Podpora trávenia: Vláknina v bobuliach pomáha zlepšiť trávenie a fungovanie čriev.
Zlepšenie imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitný systém a zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.
Zdravie mozgu: Flavonoidy majú potenciál zlepšiť kognitívne funkcie a podporovať zdravie mozgu. Môžu pomôcť zlepšiť pamäť, koncentráciu a reakčnú schopnosť.
Zníženie zápalu: Vďaka protizápalovým vlastnostiam môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele.
Zníženie krvného tlaku: Plody obsahujú látky, ktoré prirodzene znižujú tlak v krvi a uvoľňujú cievy.
Ak plánujete pestovať kamčatskú čučoriedku, tu je niekoľko dôležitých vecí, na ktoré netreba zabudnúť:
Pôda: Kamčatskej čučoriedke sa najlepšie darí vo vlhkej, odvodnenej pôde, bohatej na organickú hmotu. Pri výsadbe je vhodné pridať kyslejšie materiály, ako je rašelina.
Starostlivosť: Kamčatská čučoriedka obľubuje slnečné a polotienisté stanovisko. Vyžaduje pravidelnú zálievku, najmä počas suchších období. Mulčovanie okolo rastlín pomáha udržiavať vlhkosť a zamedzuje rastu buriny. Odporúča sa pravidelné hnojenie od jari do jesene.
Zber: Plodmi sú valcovité bobule s voskovým pokrytím, dlhé 2 až 4 centimetre. Kamčatská čučoriedka dozrieva v lete, zvyčajne od júna do júla. Niektoré odrody dozrievajú už v máji. Bobule sú pripravené na zber, ak sú plne vyfarbené a ľahko sa oddelia od stonky.
Rez: V prvých rokoch si rastlina rez nevyžaduje. Vo štvrtom až šiestom roku odporúčame rastlinu zmladiť, nakoľko kamčatská čučoriedka má tendenciu sa zahusťovať. Rez starších rastlín vykonávame neskôr na pravidelnej báze, a to hlavne odstraňovaním starých, poškodených a zahusťujúcich konárov.
Po zabezpečení týchto krokov môžete pestovať zdravé bobule aj na vašej záhrade. Pre lepšie opelenie a úrodu vysaďte aspoň dve rastliny.