Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

Blue honeysuckle - Haskap berries growing in garden, Lonicera caerulea in the sun

Zemolez kamčatský, alias ´Kamčatská čučoriedka´ (Lonicera kamtschatica) je obľúbená pre svoje lahodné, sladké a zdraviu prospešné bobule. Jej pestovanie sa v posledných rokoch teší čoraz väčšej popularite.

Aj keď je kamčatská čučoriedka často označovaná ako príbuzná čučoriedky, nie je tomu tak. Zemolez patrí do rodu ´Lonicera´ a väčšina rastlín z tohto rodu sa využíva ako okrasné dreviny.

Plody majú mnoho zdravotných benefitov. Tú sú niektoré z nich:

Antioxidačné vlastnosti: Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý je spojený s rôznymi ochoreniami, vrátane rakoviny a ochorení mozgu.

Zdravie srdca: Pravidelná konzumácia je spojená so znížením rizika vzniku srdcových ochorení. Prispieva tiež k zlepšeniu zdravia ciev a kontrole hladiny cholesterolu.

Podpora trávenia: Vláknina v bobuliach pomáha zlepšiť trávenie a fungovanie čriev.

Zlepšenie imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitný systém a zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.

Zdravie mozgu: Flavonoidy majú potenciál zlepšiť kognitívne funkcie a podporovať zdravie mozgu. Môžu pomôcť zlepšiť pamäť, koncentráciu a reakčnú schopnosť.

Zníženie zápalu: Vďaka protizápalovým vlastnostiam môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele.

Zníženie krvného tlaku: Plody obsahujú látky, ktoré prirodzene znižujú tlak v krvi a uvoľňujú cievy.

 

Fresh honeyberry (Lonicera caerulea) in white bowl on wooden table, top view, flat lay. Blue haskap berry with fresh green leaves

female hand collects honeyberry. woman collects tasty, healthy blue berry from a bush. Honeysuckle first ripening berry in Siberia.Natural green background, fertility and environment concept.

 

Ak plánujete pestovať kamčatskú čučoriedku, tu je niekoľko dôležitých vecí, na ktoré netreba zabudnúť:

Pôda: Kamčatskej čučoriedke sa najlepšie darí vo vlhkej, odvodnenej pôde, bohatej na organickú hmotu. Pri výsadbe je vhodné pridať kyslejšie materiály, ako je rašelina.

Starostlivosť: Kamčatská čučoriedka obľubuje slnečné a polotienisté stanovisko. Vyžaduje pravidelnú zálievku, najmä počas suchších období. Mulčovanie okolo rastlín pomáha udržiavať vlhkosť a zamedzuje rastu buriny. Odporúča sa pravidelné hnojenie od jari do jesene.

Zber: Plodmi sú valcovité bobule s voskovým pokrytím, dlhé 2 až 4 centimetre. Kamčatská čučoriedka dozrieva v lete, zvyčajne od júna do júla. Niektoré odrody dozrievajú už v máji. Bobule sú pripravené na zber, ak sú plne vyfarbené a ľahko sa oddelia od stonky.

Rez: V prvých rokoch si rastlina rez nevyžaduje. Vo štvrtom až šiestom roku odporúčame rastlinu zmladiť, nakoľko kamčatská čučoriedka má tendenciu sa zahusťovať. Rez starších rastlín vykonávame neskôr na pravidelnej báze, a to hlavne odstraňovaním starých, poškodených a zahusťujúcich konárov.

Po zabezpečení týchto krokov môžete pestovať zdravé bobule aj na vašej záhrade. Pre lepšie opelenie a úrodu vysaďte aspoň dve rastliny.

zemolezy lonicera kamtschatica

Hand picks blue berries.

Obľúbené odrody kamčatskej čučoriedky: 

Zemolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) WOJTEK

Zemolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) HONEYBEE

Pin It