Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

blackberry-4461353_1280.jpgČernica, nazývaná tiež černica ostružinová, alebo ožina, je popínavý krík s čiernymi plodmi, ktoré dozrievajú postupne v letnom až jesennom období. Rozvetvené konáre dorastajú do dĺžky 2-4 m a kríky v prírode sú väčšinou posiate tŕňmi.

U nás taktiež nájdete špeciálne vyšľachtené beztŕňové odrody ako napríklad:

Černica "Black Satin", je plne mrazuvzdorná, samoopelivá, rýchlo rastúca odroda pestovaná v USA, ktorá dorastá do výšky 120 cm. Jej sladké, tmavo-modré plody dozrievajú v auguste a sú mimoriadne šťavnaté a aromatické.

Černica "Navaho",, stĺpovito rastúca, beztŕňová odroda pre svoj rast potrebuje len veľmi málo miesta. Dokonca je možné ju pestovať aj v nádobe. Černica "Navaho" dorastá do výšky 180 cm a jej plody sú sladké, aromatické a dozrievajú v júli až septembri. 

Veľkoplodá černica "Loch Ness",, bola pôvodne vyšľachtená v Škótsku. Jej plody sú pevné, pomerne veľké, chutné s hmotnosťou do 5 gramov, pričom dozrievajú v priebehu augusta až septembra. 

Pôda:  

Černici vyhovuje mierne kyslá (6 – 7 pH), hlinito-piesčitá až piesčitá pôda so slnečným stanoviskom. Na jeseň odporúčame použiť organicko-minerálne hnojivo, prípadne vyzretý kompost, maštaľný hnoj, alebo mykorhízne huby. Na zimu je vhodné korene černice zazimovať, tzn. zakryť slamou, prípadne čečinou, aby sa zabránilo zmrznutiu. Pôda navyše rozkladom získa živiny potrebné pre optimálny rast.

 

Strihanie černíc:

V prvom roku po výsadbe je najdôležitejšie odstrániť všetky slabé výhonky, ktoré vyrastajú priamo zo zeme. Ponecháme len dva silné, dlhé hlavné výhony, ktoré vyviažeme na najvrchnejší drôt zhotovenej konštrukcie. Následne skrátime aj bočné výhonky aspoň na 1-2 púčiky, čím dosiahneme síce menej rodivých výhonkov, ale o to chutnejšie a vyzretejšie plody. 

Koncom zimy odstránime aj odrodené, odumreté hlavné výhonky, ktoré treba zrezať tesne pri zemi. Na jar na ich mieste opäť vyrastú nové hlavné výhony, ktoré v nasledujúcom roku zarodia. Vyberieme z nich len 2-4 najlepšie výhonky, a opäť ich vyviažeme na horný drôt. 

Pri reze černíc je dobré vedieť, že rodia na dvojročnom dreve, takže tohtoročné výhonky prinesú úrodu ovocia hneď budúci rok. Z tohto dôvodu odporúčame oddeliť a vyviazať na jednu stranu zvlášť staré rodiace výhonky a zvlášť nové letorasty, ktoré prinesú úrodu v nasledujúcom roku.

 

Využitie: 

Plody možno konzumovať čerstvé aj sušené. Používajú sa do rôznych limonád, koláčov, džemov, likérov a pod. Okrem plodov môžeme využiť aj černicové listy a pripraviť z nich veľmi chutný a navyše zdravý čaj. 

 

 

Náš tip:

Vyskúšajte aj netradičnú beztŕňovú malinočernicu "Buckingham Tayberry", ktorá vznikla krížením maliny a beztŕňovej černice. Plody vzhľadom pripomínajú černice, avšak chuť je príjemne sladká po malinách.

 

Pin It