Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

jablon tipy pestovanie

Jablone patria medzi najobľúbenejšie stromy na pestovanie. Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom ako začať pestovať jabloň, je kúpiť si mladý, už pripravený strom.

Jablone uprednostňujú teplé, slnečné miesta, chránené pred priamym, silným vetrom, ktorý by mohol znížiť efektivitu opeľovania. Uprednostňujú úrodnú pôdu obohatenú o organickú hmotu, ktorá na jar a v lete udrží dostatok vlahy, nevysychá, ale nieje ani bažinatá. Medzi najpopulárnejšie patrí napríklad: Jabloň zimná ´Gala´, Jabloň zimná ´Golden Delicious´, Jabloň zimná ´Rubinola´, Letná jabloň ´Jakubky´, a mnoho ďalších.

jablone druhy 1

jablone druhy 2

Podpníky jabloní:

Jablone sú k dispozícii v rôznych podpníkoch, od ktorých sa odvíja celková veľkosť, do ktorej strom dorastie, ako aj to, ako kedy začnú rodiť. Prípadná veľkosť sa bude líšiť v závislosti od vašej pôdy; na ťažkých ílovitých a úrodných pôdach budú stromy rásť väčšie, na veľmi chudobných pôdach môže veľmi zakrpatený podpník vyprodukovať slabý strom.

  • M27 (extrémne zakrpatené): Vhodné pre stromy vysoké 1,8 m.
  • M9 (veľmi trpasličí): Vhodné pre stromy rastúce v kvetináčoch, alebo strom do výšky 1,8-2,4 m.
  • M26 (polo trpasličí): Najlepší podpník na pestovanie v črepníku, kordónoch a špalieroch. Stromy budú dosahovať až 3 m.
  • MM106 (polo silný): Stromy do výšky 4,5-5 m.


Opeľovanie jabloní

Takmer všetky odrody jabloní potrebujú k sebe inú odrodu, ktorá kvitne v rovnakom čase, aby ju pomohli opeľovať a tak produkovať dobrú úrodu ovocia. Dokonca aj tie, ktoré sa označujú ako samoopeľovacie, budú mať lepšiu úrodu, ak v blízkosti budú rásť iné vhodné odrody jabloní.


jablon starostlivostVýsadba jabloní

Voľnokorenné stromy vysádzame medzi novembrom a aprílom. Ako prvé je potrebné vykopať jamu s rozmermi 60 x 60 cm a 30 cm hlbokú. Na dno jamy pridáme vrstvu organickej hmoty - kompost, alebo dobre prehnitý hnoj. Korene jablone umiestnime do výsadbovej jamy a upravíme hĺbku výsadby tak, aby stará, zostatková pôda na kmeni bola v rovine s povrchom pôdy.

Teraz primiešame do pôdy viac organickej hmoty a vyplníme výsadbovú jamu. Strom upevníme pevným kolíkom a dvoma sponami tak, aby dokázal odolať vetru. Dobre zalejeme a okolo stromu nanesieme granulované univerzálne hnojivo na pôdu.

Mulč z dobre prehnitého záhradného kompostu, alebo z kôry pridáme okolo koreňovej oblasti. Veľké terasové kvetináče (minimálne 40-50 cm v priemere) možno použiť na pestovanie kríkov jabloní rastúcich na zakrpatených podpníkoch - M27, alebo M9.


Ako sa starať o jablone po vysadení?

Po vysadení jabloní je nepravdepodobné, že budú potrebovať pravidelné zálievky s výnimkou extrémneho sucha. Stromy rastúce v kvetináčoch však budú potrebovať pravidelnú zálievku na jar a v lete, aby nevysychali.


Prerezávanie jabloní

V súvislosti s prerezávaním jabloní sa oplatí vedieť čo treba prerezať, ale aj ako a prečo, pretože nesprávne, alebo nadmerné prerezávanie môže viesť k zníženiu úrody. Nejedná sa o náročnú činnosť, najdôležitejšie je iba odstrániť mŕtve, choré, odumierajúce, prípadne poškodené konáre, ktoré sa o seba trú, a tiež tie, ktoré prechádzajú z jednej strany stromu na druhú.

zber jabloni

Zber jabloní

Ak chcete skontrolovať, či je ovocie pripravené na zber, jemne ho potiahnite rukou, zdvihnite a zľahka otočte. S pripevnenou stopkou by Vám malo ostať v ruke.
Skoré odrody by sa mali konzumovať ihneď, pretože vydržia len niekoľko dní. Odrody v polovici sezóny by sa mali skonzumovať v priebehu niekoľkých týždňov a odrody s neskorým zberom sú pri zbere často tvrdé a kyslé, preto ich treba pred konzumáciou uskladniť. Ovocie skladujeme na tmavom chladnom mieste s dobrým vetraním, rozmiestnené tak, aby medzi ním mohol cirkulovať vzduch.

Pin It