Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

cherry laurel g5ba8d1a87 1920Vavrínovec lekársky, taktiež nazývaný ako Prunus laurocerasus je atraktívna vždyzelená rastlina, ktorá na jar kvitne elegantnými bielymi kvetmi. Je súčasťou rodu Prunus, ktorý zahŕňa aj slivky, broskyne a mandľové stromy.

 Vavrínovec lekársky (Prunus Laurocerasus)

vavrinovec lekarskyVavrínovec lekársky sa vďaka svojmu tmavozelenému, nepriehľadnému lístiu a výrazným bielym  kvetom dokonale hodí ako živý plot. Je odolný a nenáročný na starostlivosť, najmä ak je už dobre usadený v záhrade. Listy, stonky, semená a bobule vavrínu sú toxické pre ľudí aj domáce zvieratá a nie sú určené na konzumáciu!

Tieto veľké, rýchlo rastúce kríky sú známe svojimi voňavými kvetmi a schopnosťou prilákať vtáky na ich červeno-čierne plody podobné čerešniam, ktoré po úplnom dozretí sčernejú. Sú obľúbené aj medzi motýľmi, včelami a inými opeľovačmi.  

Starostlivosť o vavrínovec lekársky

Na výsadbu vavrínovca lekárskeho je najlepšie zamerať sa v marci až októbri, aby mala rastlina dostatok času na zakorenenie pred zimným obdobím. Ak sa rozhodnete vysadiť tieto kríky v teplejších mesiacoch, majte na pamäti, že budú potrebovať častejšiu zálievku. Vavrínovce patria medzi najrýchlejšie rastúce odrody kríkov a v dospelosti môžu dosiahnuť výšku viac ako 7 metrov.

Vavrínovec lekársky je pomerne nenáročný na údržbu, najmä čo sa týka jeho slnečných preferencií. Znáša celý rad svetelných podmienok od priameho slnečného svetla až po čiastočný a dokonca aj úplný tieň. Tieto kríky však budú rásť najlepšie pri dostatku slnečného žiarenia v chladnejších klimatických podmienkach a naopak v tieni v teplejších oblastiach.

Vavrínovce upredňostňujú úrodnú, alebo mierne kyslú pôdu a správna drenáž je rozhodujúca pre ich prežitie. Pre optimálny rast potrebujú vavrínovce dostatočnú zálievku, aby pôda zostala vlhká, ale nie príliš mokrá. Hoci rastliny vavrínovca môžu prosperovať takmer v akýchkoľvek podmienkach, najlepšie budú rásť pri teplotách v  rozmedzí od 15°C do 25°C.

Ich rast môžete podporiť použitím hnojív určených pre okrasné dreviny, alebo vždyzelené rastliny. Pri vykonávaní strihu vavrínovca rozhodne záleží na načasovaní, takže vám odporáčame sa zamerať buď na koniec jari alebo na začiatok leta, keď odkvitne. Vavrínovec sa ľahko strihá najmä ak je vysadený ako súčasť živého plota.

Niektoré populárne kultivary vavrínovca lekárskeho zahŕňajú:

´Otto Luyken´: kompaktná rastlina, ktorá sa zvyčajne pestuje ako živý plot a dorastá do výšky 100 až 200 centimetrov.

´Novita´: hustý, vzpriamený, vždyzelený ker s veľkými, podlhovastými, lesklými, tmavozelenými listami. V mladosti je zdobený krátkymi, zelenými, vzpriamenými strapcami s bielymi, miskovitými, voňavými kvetmi. Po ich odkvitnutí narastie červené ovocie, ktoré dozrieva na čierno.

´Etna´: vzpriamený, vždyzelený, kompaktný ker s lesklými sýtozelenými listami, ktorému na jar kvitnú výrazné biele kvety.

´Caucasica´: vzpriamený, hustý, vždyzelený ker s podlhovastými, lesklými tmavozelenými listami a krátkymi vzpriamenými strapcami s bielymi, miskovitými, voňavými kvetmi, ktoré rastú na jar. Neskôr počas roka sa objavia plody, ktoré sú po dozretí sfarbené do čierna.

kvety-vavrinovec-prunus.jpg

plody vavrinovca lekarskeho

Pin It