Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

trachycarpus pestovanie palmyTrachycarpus fortunei (tzv. Palma konopná) je palma, ktorá patrí medzi jednu z našich najobľúbenejších. Ak zvažujete oživiť svoju záhradu a pridať jej exotický nádych, palma odolná mrazom Trachycarpus fortunei je vynikajúcou voľbou.

Mrazuvzdorná palma Trachycarpus fortunei -17 °C - charakteristika

palma mrazuvzdorna pestovanie rady

Trachycarpus fortunei je vždyzelená palma s vejárovitými, tmavozelenými listami, ktoré pri dospelých palmách v lete vytvárajú mierne ovisnuté metliny žltkastých kvetov exotického vzhľadu. Predtým, ako sa na palme objavia kvety, vyrastú kôstkovice; drobné ovocie pripomínajúce bobule.

Plody sú spočiatku žlté a pri dozrievaní na jeseň sa sfarbujú do tmavej modročiernej farby. Táto palma s exotickým vzhľadom je ideálna na výsadbu v záhradách, vrátane dvorov a je možné ju zasadiť a dlhodobo pestovať v črepníku. Trachycarpus fortunei môže narásť až do výšky 15 metrov, a preto potrebuje dostatok priestoru na rast.

Posledné dve desaťročia sa stáva populárnou aj v mnohých záhradách Slovenska, pretože sa jej darí najmä v chladnejších a miernych klimatických podmienkach. Tento druh palmy patrí do čeľade Arecaceae a pochádza zo subtropických a miernych lesov Číny, Indie, Japonska a Mayanmaru, kde sa vyskytuje najmä v horách a vysokých nadmorských výškach.

trachycarpus pestovanie palmy 1

trachycarpus pestovanie palmy 2

trachycarpus pestovanie palmy 3

Pestovanie Trachycarpusu fortunei

Trachycarpus fortunei je potrebné pestovať vo vlhkej, ale zároveň dobre odvodnenej, úrodnej pôde buď na priamom slnku, alebo v polotieni. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky a krásny, rýchly rast, vysádzajte palmu do pôdy, ktorá je bohatá na organické látky. Ak sa rozhodnete pestovať svoju palmu v kvetináči, nebude potrebné ju viac krát presádzať do väčšej nádoby, pretože jej rast v nádobe je veľmi pomalý. Keď sa dostatočne zakorení, je odolná voči suchu a zriedkavo ju postihujú škodci, alebo choroby. Na výsadbu odporúčame vybrať záveterné miesto, pretože vietor môže poškodiť palme listy a výrazne spomaliť jej prirodzený rast.

Od teplého, vlhkého leta až po chladné zimy táto rastlina znesie široký rozsah teplôt vďaka svojej vysokej odolnosti voči mrazu a extrémnym poveternostným podmienkam(v dospelosti). Je mrazuvzdorná do -17 °C, avšak potrebuje zimnú ochranu v dlhotrvajúcich obdobiach chladného počasia a zimy. V prípade, ak hrozí pokles teploty vzduchu pod -12 °C, je nutné rastlinu zabezpečiť a dostatočne ju ochrániť, nakoľko pri tejto teplote začína mráz trhať listové pletivá a listy začínajú postupne mrznúť. Vtedy je nutné správne zazimovanie. Vďaka svojej odolnosti môže táto palma dodať krajinám s chladnejšími klimatickými podmienkami nezvyčajný, zaújimavý, exotický nádych. Ak pestujete trachycarpus v kvetináči, stačí ho jednoducho premiestniť do interiéru na chladnejšie miesto, kde je dostatok svetla a teplota nepresahuje +10 °C.

trachycarpus palma zazimovanie 1

trachycarpus palma zazimovanie 2

trachycarpus palma zazimovanie 3

trachycarpus palma zazimovanie 4


Polievanie, hnojenie a starostlivosť o konopnú palmu Trachycarpusu fortunei

Trachycarpusy sú palmy s relatívne nízkymi nárokmi na starostlivosť, avšak na zlepšenie estetického vzhľadu, aby palma vyzerala čo najlepšie a krásne rástla, odporúčame pravidelne odstraňovať zožltnuté, prípadne hnedé a odkvitnuté kvety, ktoré ju zbytočne vysiľujú a spomaľujú jej rast. Palme prospeje pravidelná zálievka, no treba sa vyvarovať prelievaniu, ktoré by mohlo viesť ku hnilobe koreňov. Hnojenie je pre palmy taktiež veľmi dôležité, pretože podporuje jej celkový rast, zdravie a kondíciu. Od obdobia jari až jesene odporúčame hnojenie palmy 1x mesačne, kvalitným hnojivom obsahujúcim všetky potrebné živiny. Pred príchodom zimy je dobre poslednýkrát palmu prihnojiť hnojivom s vysokým obsahom draslíka, ktorý jej pomôže lepšie prezimovať a prežiť silné mrazy.

palma mrazuvzdorna starostlivost 1

palma mrazuvzdorna starostlivost 2


Druhy trachycarpusov

V našom záhradníctve pestujeme rôzne druhy Trachycarpusov v niekoľkých výškach a cenových kategóriách ako napríklad obľúbené:

Pin It