Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

jarne kvitnuce dreviny

Jarné kvitnúce stromy sú tie najkrajšie a najoslnivejšie dreviny, ktoré nám prinášajú jar, oživujú parky, záhrady a námestia a sú znakom prebúdzajúcej sa prírody. Ich farebné kvety sú dôležitým zdrojom potravy pre mnohé druhy opeľovačov, ako sú včely, motýle a vtáky. Kvitnutie teda plní nielen estetickú funkciu, ale je kľúčové aj pre udržanie biodiverzity a ekosystémov.

Väčšina jarných kvitnúcich stromov kvitne ešte pred rozvinutím listov, čo umožňuje kvetom vyniknúť vo svojej plnej kráse.

Existuje široká škála rôznych druhov a odrôd. Prinášame vám TOP 5 druhov, ktoré zaručene nesklamú žiadneho nadšenca kvitnúcich drevín.

Magnólia (Magnolia)

Magnólie predstavujú klasiku a neodmysliteľnú súčasť jari. Sú to pôvabné a elegantné stromy, ktoré sú známe svojimi veľkými kvetmi. Tieto stromy majú dlhú históriu a význam vo viacerých kultúrach po celom svete. Kvety magnólií majú rôzne farby vrátane bielej, ružovej, fialovej, žltej či modrej. Príjemne voňajú a môžu mať rôzne tvary, od jednoduchých po plné, viacvrstvové kvety s hustými lupeňmi.

Sakura ozdobná (Prunus serrulata)

Ikonický symbol jari a krásy najmä v japonskej kultúre, ktorá sa ale čoraz viac dostáva aj do slovenských záhrad a parkov. Tieto okrasné stromy patria do rodu „Prunus“ a sú pôvodom z Ázie. Veľkej obľube po celom svete sa tešia najmä pre ich nádherné a bohaté kvitnutie. Kvety sakury sú drobné, v odtieňoch svetloružovej až tmavoružovej farby. Medzi najviac pestované odrody patrí napríklad sakura ozdobná „KANZAN“, sakura ozdobná „ROYAL BURGUNDY“, sakura chĺpkatá „PENDULA RUBRA“ či sakura ozdobná „OKAME“.

Višňa chĺpkatá (prunus subhirtella)

Okrasný strom, ktorý, podobne ako sakura, pochádza z Ázie. Táto višňa vytvára atraktívnu korunu, ktorá je v jarných mesiacoch obsypaná drobnými, svetloružovými kvetmi. Jej kvitnutie trvá niekoľko týždňov. Obľubuje slnečné stanoviská a priepustné pôdy. Višne chĺpkaté majú tendenciu rásť v kompaktnom tvare so širšou korunou, vďaka čomu môžu byť vo vašej záhrade krásnym solitérom, ktorý v lete vytvorí navyše aj príjemný tieň.

Hruška okrasná (Pyrus Calleryana)

Ak hľadáte kvitnúci strom, ktorý má štíhly rast, okrasná hruška „CHANTICLEER“ bude tou správnou voľbou. V skorých jarných mesiacoch bohato kvitne bielymi kvetmi, vďaka ktorým sa stáva neprehliadnuteľnou. Kvety sa objavujú v hustých zhlukoch. Druh je považovaný za nenáročný na pestovanie a má nízke nároky na pôdu a prostredie.

Judášovec (Cersis)

Zaujímavým kvitnúcim druhom je bez pochýb aj judášovec. Jeho jarné kvitnutie ružovej až fialovej farby vytvára výrazný kontrast s holými vetvami stromu. Kvety sú drobné a vyrastajú z vetiev a kôry na krátkych, tenkých stopkách. Po odkvitnutí sa potom objavujú listy, ktoré sú srdcovitého až guľatejšieho tvaru s jasnou zelenou farbou.

V kresťanstve je judášovec spojený s biblickým príbehom o Judášovi, ktorý po zrade spáchal samovraždu práve na tomto strome, od čoho bol neskôr odvodený aj jeho názov.

 

Všetky tieto atraktívne druhy pridajú do záhrad, parkov a miest krásu a závan jari. Sú to nízko údržbové, okrasné dreviny s nádherným kvitnutím. Stačí si už len vybrať 😊

V našej ponuke nájdete aj iné kvitnúce dreviny, ktoré si môžete pozrieť na www.zahradnici.sk.

Pin It