Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

Fresh bay leaves in bowl on vintage wooden table Vavrín pravý, bežne nazývaný aj ako bobkový list je stálo-zelený krík, ktorý pochádza z Ázie. Jeho listy sú často využívané v kulinárstve pre svoju charakteristickú aromatickú vôňu a chuť.

Vavrín pravý (Laurus nobilis): pestovanie a vzhľad

laurus nobilis bobkovy listV našich podmienkach dosahuje výšku 2-3 metre. Má kopijovité, kožovité, zelené listy, ktoré neopadávajú. Tieto listy sú veľmi aromatické, majú horkastú chuť a používajú sa v kuchyni ako korenie. Vavrín začína kvitnúť v marci a má bielo-žlté, drobné kvety. 

Na pestovanie nie je vavrín pravý veľmi náročný. V našich podmienkach je ideálny na pestovanie v kvetináči, pred zimou je potrebné bobkový list preniesť do chladnej miestnosti alebo svetlej pivnice, nakoľko je mrazuvzdorný len do -5°C. Prípadne je možné ho pestovať aj v interiéri. Miesto pre pestovanie by malo byť dobre osvetlené, ideálne s dostatočným priamym slnečným svetlom. Vavrín znesie takmer akýkoľvek pôdny typ a najlepšie rastie na slnečnom stanovisku prípadne v polotieni.

Pravidelné hnojenie pomáha podporiť zdravý rast a rozvoj rastliny. Ideálne je použiť hnojivo bohaté na dusík, fosfor a draslík (NPK), alebo organické hnojivo. Hnojenie sa najčastejšie vykonáva počas vegetačného obdobia, teda od jari do jesene, približne raz za mesiac.Vavrín pravý potrebuje pravidelnú, avšak zároveň miernu zálievku. Je potrebné sa uistiť, že pôda je vlhká, ale nie premočená. V zime sa zálievka obmedzuje. 

Rez a tvarovanie znáša veľmi dobre. Strih vyžaduje na podporenie rastu a hustoty rastlinky. Vykonáva sa na jar pred začiatkom vegetačného obdobia.Vďaka svojím pevným listom s obsahom silíc je vavrín pravý len minimálne napádaný škodcami. Výnimočne sa vyskytujú len puklice.

 

Ako využiť bobkový list

Využitie v kuchyni:

Hlavné a najčastejšie využitie bobkového listu je v kuchyni na dochutenie pokrmov. Jeho aromatické listy majú silnú, príjemnú vôňu high angle wooden bowl with bay leavesa chuť, ktorá dodáva jedlám charakteristický nádych a hĺbku chuti. Bobkový list sa používa v polievkach, omáčkach, dusených jedlách, mäsových a rybacích pokrmoch, rôznych varených jedlách a marinádach.

 

Okrem kulinárskeho využitia má bobkový list aj ďalšie účinky:

Liečivé účinky:

Bobkový list obsahuje éterické oleje, flavonoidy a organické kyseliny, ktoré mu poskytujú niektoré liečivé vlastnosti. Medzi najznámejšie patria antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne účinky. Niektorí tradiční liečitelia ho používajú na podporu trávenia, zmierňovanie nadúvania a liečbu niektorých respiračných problémov.

Podpora dýchacieho systému:

Bobkový list má expektoračné vlastnosti, čo znamená, že môže pomôcť uvoľniť hlieny a sliz z dýchacích ciest. To môže byť užitočné pri liečbe kašľa, chrípky, nachladnutia a ďalších respiračných problémov.

Regulácia hladiny cukru v krvi:

Niektoré štúdie naznačujú, že bobkový list môže mať pozitívny vplyv na reguláciu hladiny cukru v krvi. To môže byť užitočné pre ľudí s diabetesom typu 2 alebo rizikom vzniku tejto choroby.

Aromaterapia:

Éterický olej z bobkového listu sa používa v aromaterapii pre jeho relaxačné účinky. Jeho vôňa je uvoľňujúca a upokojujúca, čo môže pomôcť zmierniť stres a napätie.

Rituálne použitie:

V histórii sa bobkový list považoval za symbol víťazstva, múdrosti a osudu. Bol používaný v rôznych rituáloch a obradoch vo viacerých kultúrach.

Ponuku vavrína pravého nájdete aj na našom e-shope www.zahradnici.sk.

Pin It