Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

petunie.jpgLeto je obdobím, kedy naše balkóny a terasy ožívajú farbami a vôňami kvetov. Pri výbere balkónových letničiek je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, aby sme dosiahli optimálne kvitnutie a krásny vzhľad počas celej sezóny. Tu sú niektoré z najkrajších balkónových letničiek a tipy a ako sa o ne starať:

1. Petúnie (Petunia): sú obľúbené pre ich odolnosť voči slnku a vysokú úrodu kvetov. Sú k dispozícii v rôznych farbách a vzoroch, čo umožňuje individuálnu úpravu vášho balkóna alebo terasy. Petúnie potrebujú pravidelné zavlažovanie, aby nedošlo k vyschnutiu a hnojivo bohaté na fosfor, ktoré podporuje ich tvorbu kvetov.

2. Pelargónie (Pelargonium): sú obľúbené letničky, ktoré sú bohaté kvetmi a vôňou. Sú ideálne pre polotienisté až slnečné miesta. Pravidelné odstraňovanie vyblednutých kvetov pomáha stimulovať ďalší rast kvetov. V chladnejších mesiacoch ich môžete presunúť do vnútorných priestorov a prezimovať tak do ďalšieho roka.

3. Verbena (Verbena): je skvelá voľba pre zavesené kvetináče alebo kontajnery na balkóne. Táto rastlina miluje slnečné prostredie a dobre s jej darí aj v suchých podmienkach. Pravidelné orezávanie pomáha udržiavať jej hustotu a plnosť.

4. Surfinie (Surfinia): sú ideálne pre slnečné balkóny, pretože majú silný rast a dlhé kvitnúce obdobie. Pravidelné hnojenie a zavlažovanie sú nevyhnutné, aby sa udržala ich vitalita a krása.

5. Lobélia (Lobelia): je kompaktná rastlina s jemnými kvetmi, ktorá sa skvele hodí do visiacich kvetináčov. Potrebuje dobre priepustnú pôdu a pravidelné zavlažovanie. Orezávanie prehustených výhonkov podporuje nový rast a kvitnutie.

6. Begónie (Begonia): je vhodná pre miesta v polotieni. Jej kvety sú bohaté a dostupné vo viacerých farbách. Dbajte na to, aby ste ich pravidelne zavlažovali, no vyhnite sa nadmernému zalievaniu, aby nedošlo k hnilobe koreňov.

Ako vytvoriť ´´WOW´´ EFEKT?

Kombinovanie balkónových letničiek je skvelou príležitosťou ukázať vašu kreativitu. Experimentujte s rôznymi kombináciami ako je farba kvetov, veľkosť a tvar rastliniek. Ako na to?

1. Kontrastné farby: Kombinujte letničky s kontrastnými farbami, napríklad červené pelargónie s bielymi surfiniami alebo modrými lobéliami. Tento kontrast pritiahne pozornosť a vytvorí výrazný vizuálny efekt.

2. Harmonické farebné schémy: Vytvorte harmonické farebné kombinácie, ako je napríklad kombinácia rôznych odtieňov ružovej, fialovej a bielej. Použite napríklad pelargónie, verbenu a petúnie s podobnými farbami pre jednotný, ale zároveň zaujímavý vzhľad.

3. Rôzne textúry a tvary: Kombinujte rastliny s rôznymi textúrami a tvarmi listov, ako sú napríklad pelargónie so širokými listami, surfinie s jemnými výhonkami a lobélia s drobnými listami. Tento kontrast v textúrach a tvaroch pridáva hĺbku a zaujímavosť vašej záhrade.

4. Vertikálne a horizontálne prvky: Kombinujte rastliny s rôznymi rastovými vzormi, ako sú napríklad pelargónie so vzpriameným rastom a verbena s visiacimi výhonkami. Táto kombinácia vytvára zaujímavý kontrast medzi vertikálnymi a horizontálnymi prvkami.

5. Vôňa a textúra: Kombinujte rastliny nielen podľa ich vzhľadu, ale aj podľa ich vône. Napríklad pelargónie sú známe svojou silnou a príjemnou vôňou, zatiaľ čo surfinie sú známe svojimi jemnými kvetmi. Táto kombinácia vôní a textúr pridáva ďalší rozmer do vašej záhrady.

6. Zameranie na špecifickú tému: Ak máte určitú tému alebo štýl, ktorý chcete sledovať, ako napríklad rustikálny, moderný alebo exotický, vyberte si rastliny, ktoré k tomuto štýlu pasujú. Kombinujte ich spolu s doplnkami a dekoráciami, aby ste dosiahli jednotný a atraktívny vzhľad.

Starosltivosť o letničky: Kedy a ako ich hnojiť? Ako často ich treba zalievať?

Hnojenie:

  • Všeobecným pravidlom je hnojiť balkónové letničky asi raz za 2 až 4 týždne počas rastového obdobia, ktoré trvá od jari do jesene.
  • Pri hnojení je dôležité používať vyvážené hnojivá, ktoré obsahujú rovnaké množstvo dusíka (N), fosforu (P) a draslíka (K). Toto pomáha podporovať zdravý rast a kvitnutie.
  • Pred aplikáciou hnojiva si prečítajte pokyny na obale, aby ste sa uistili, že dodržiavate odporúčané dávkovanie.

 

Závlažovanie: vyber-najlepsich-letniciek_5.jpg

  • Frekvencia zavlažovania závisí od teploty a vlhkosti vzduchu. V teplých letných mesiacoch môžu rastliny na balkóne potrebovať zavlažovanie každý deň alebo každý druhý deň.
  • Pred zalievaním skontrolujte pôdu: Zavlažujte rastliny, keď sa vrchná vrstva pôdy zdá suchá na dotyk. Vyhnite sa nadmernému zavlažovaniu, čo by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov.
  • Pri zavlažovaní sa snažte vyhnúť zvlhčeniu listov, najmä v horúčave, aby ste predišli chorobám a plesniam.
  • Pre jednoduchšie dodržiavanie týchto zásad doporučujeme samo zavlažovacie kvetináče.

 

 Ako docieliť predĺženie kvitnutia?

  1. Odstraňovanie odkvitnutých kvetov: Pravidelné odstraňovanie odkvitnutých kvetov, známe aj ako "odstránenie mŕtvych hláv", podporuje nový rast kvetov a predlžuje obdobie kvitnutia.
  2. Pravidelné orezávanie: orezávaním prekvitnutých výhonkov podporíme tvorbu nových púčikov čo stimuluje ďalšie kvitnutie.
  3. Pravidelné hnojenie: Pravidelné hnojenie vyváženým hnojivom bohatým na fosfor pomáha podporovať kvitnutie a zdravý rast rastlín. Odporúčame hnojivo SYMBIVIT MUŠKÁT ®, ktorý je špeciálne určený na prírodné pestovanie balkónových a črepníkových rastlín. Tieto druhy rastlín potrebujú špeciálnu starostlivosť aby kvitli čo najdlhšie. Pomocou prípravku SYMBIVIT muškát dosiahnete prírodnou cestou výborné výsledky.
  4. Zabezpečenie optimálnych podmienok: Dôležité je tiež zabezpečiť optimálne podmienky pre rastliny, vrátane dostatku slnečného svetla, primeranej zálievky a dobrej priepustnej pôdy.

Ktoré letničky sú vhodné na priame slnko a ktoré letničky sú vhodné do tieňa? Na ktoré letničky môže pršať a na ktoré nie?

Výber vhodných balkónových letničiek podľa ich tolerancie je kľúčové pre úspech na vašom balkóne alebo terase. Tu sú niektoré typy letničiek, ktoré sú vhodné na určité stanovisko.

Letničky vhodné na priame slnko:

Petúnie (Muškáty), Surfinie, Portulaka, Kadifa, Nemesia, Bidens, Dalia, Vanilka (Heliotrop), Begónia dračia, Koleus, Lantana

Letničky vhodné do tieňa:

Begónie, Petúnie (Muškáty), Fuksia, Panicum: Tieto rastliny sú vhodné do tieňa a majú tendenciu rásť dobre aj v horúcich a suchých podmienkach.

Netykavka, Lobélia (Lobelia): Niektoré druhy lobélie majú tendenciu dobre rásť v tieňových podmienkach a sú ideálne pre balkóny umiestnené na severnej strane budovy.

Superbels, Surfinie, Bacopa, Koleus, Dichondra

Letničky vhodné na daždivé stanovisko:

Petúnie, Verbena, Begónia, Surfinia supervista

 

Tip na záver:

vyber-najlepsich-letniciek_23.jpgDomáce postreky na boj proti škodcom:

1. Roztok mýdla a vody: Zmiešajte tekuté neutrálny mydlo s vodou 1:10 alebo 2:10, čo znamená jednu časť mydla na desať alebo dve časti vody a aplikujte na rastliny pomocou rozprašovača. Tento roztok môže pomôcť eliminovať niektoré škodcov, ako sú napríklad mäsožravé slimáky alebo vošky.

2. Roztok octu a vody: Zmiešajte octový roztok s vodou a aplikujte na rastliny postihnuté voškami alebo mäsožravými slimákmi. Octový roztok môže pomôcť odstraňovať týchto škodcov a zároveň funguje ako repelent. Odporúčame začať s menej koncentrovaným roztokom a postupne zvyšovať jeho silu podľa potreby. 

Slabší roztok: časť octu 5% na 3 až 5 častí vody.

Silnejší roztok: časť octu 5% na 1 až 2 časti vody.

3. Rastlinné oleje: Niektoré rastlinné oleje, ako je napríklad olej z neemových semien, môžu byť účinné pri boji proti niektorým druhom škodcov, ako sú vošky a roztoče.

 

Domáce hnojivo:

  1. Čajové vrecúška: Použite vyčistené čajové vrecúška alebo zvyšky kávy zmiešané s pôdou ako prirodzené hnojivo. Tieto vrecúška poskytujú rastlinám dôležité živiny a zároveň zlepšujú štruktúru pôdy.
  2. Banánová šupka: Orezané banánové šupky môžete umiestniť priamo do  pôdy rastlín ako prirodzené hnojivo, ktoré poskytuje draslík a iné dôležité minerály.
  3. Vaječné škrupiny: Zomelte vaječné škrupiny na prášok a pridajte ich do pôdy ako zdroj vápnika, ktorý pomáha posilňovať rastliny a zlepšuje ich odolnosť voči chorobám.
Pin It