Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

kvetinovy zahonJar, konkrétne skorá jar, je ideálnym obdobím na plánovanie a vytváranie kvetinového záhonu, ktorý bude kvitnúť celú jar a leto. Pri vytváraní kvetinového záhonu je dôležité urobiť si prieskum, ktoré kvety budú ideálne pre váš záhon, a zistiť si, aké kvety kvitnú v konkrétnych mesiacoch.


Cieľom kvetinového záhonu je vytvoriť v záhrade priestor, ktorý bude pekný a rozkvitnutý počas všetkých mesiacov. Ideálny je trvalkový záhon, o ktorý sa netreba príliš starať. Vytvoriť však môžete aj sezónny záhon z letničiek, ktorý môžete každý rok obmieňať.zahradny-navrh.jpg

Výber správneho stanoviska:

Ideálne na založenie kvetinových záhonov sú slnečné alebo polotienisté stanoviská. Tienisté stanoviská nie sú vhodné pre kvitnúce kvety, pretože tie potrebujú dostatok slnka na správne rozvíjanie kvetov.

Správna pôda:

Správna pôda je veľmi dôležitá pre každú rastlinku. Problematická môže byť kamenistá, piesočnatá a suchá pôda, pri ktorej sa musí zabezpečiť pravidelná zálievka, teda sa musí pripraviť správna pôda.

Ideálne miesto:

Pri vytváraní kvetinového záhonu je dôležité nájsť správne miesto. Treba myslieť na priestor vo vašej záhrade, či sa rozhodnete záhon vytvárať medzi trávnikom, pri múroch, budovách alebo pri plotoch. Ideálne je mať za takýmto pestrým záhonom aj pekné a udržiavané pozadie, ako je napríklad skupina vyšších drevín, múr domu či živý plot.

Pri vytváraní treba brať do úvahy aj veternosť, pretože kvety niektorých trvaliek sú krehké a pri trochu silnejšom vetre sa lámu.

Štruktúra záhonu:

Základom záhonu by mali byť trvalky, okrem nich aj cibuľoviny kvitnúce na jar a v lete, okrasné trávy, prípadne nižšie kvitnúce dreviny, ruže či popínavé dreviny na opore.

Dobrým typom pri vytváraní kvetinového záhonu je zasadiť ku kvitnúcim trvalkám či letničkám aj druhy, ktoré sú krásne celý rok a aj počas zimy zachovajú váš záhon zaujímavý.

Sezónne záhony:

Sezónne záhony sú vytvorené najmä z letničiek, dvojročných rastlín či z cibuľovín. Pri takomto záhone odporúčame použiť aj vždyzelené listnaté dreviny, ako je napríklad krušpán. Tieto vždyzelené rastlinky sa postarajú o to, aby záhon nevyzeral zle a prázdno ani počas zimného obdobia.

Kvety kvitnúce podľa obdobia:

    • Jar a cibuľoviny – dôležitou súčasťou všetkých kvetinových záhonov by mali byť kvitnúce tulipány, narcisy, hyacinty, modrice či korunky. Cibuľoviny sa môžu kombinovať s nádherne kvitnúcimi nižšími rastlinami, ako sú napríklad sirôtky, nezábudky a sedmokrásky. Pokiaľ ide o kvitnúce jarné trvalky, najkrajšie sú kamzičníky so žltými kvetmi, iberky, floxy, bergénie, prvosienky.
    • Leto v znamení rozkvitnutých kvetov – leto, a hlavne jeho začiatok, je bohaté na kvitnúce trvalky. Zo stredne vysokých trvaliek, ktoré kvitnú na začiatku a počas leta, sú na záhony ideálne floxy, margaréty, gypsomilky, rudbekie, orlíčky či ľaliovky a kokardy. Chýbať by nemali ani voňavá levanduľa, echinacea, omany alebo hlaváče.
    • Heuchery – kultivary heuchery sa vyznačujú hlavne rôznymi farbami listov a výškou trsov. Sfarbenia listov môžu byť žiarivo žlté, zelené, červené až červeno-hnedé. Tieto listy môžu byť jednofarebné alebo s výraznou žilnatinou. Aj kvety jednotlivých druhov môžu mať rôzne farby – v odtieňoch bielej, ružovej, fialovej alebo červenej. V kvete dosahujú rastliny výšku od 40 do 80 cm. Heuchery sa pestujú spoločne s podobne vysokými trvalkami.
    • Vždyzelené rastlinky – odporúčame do kvetinového záhonu vysadiť aj vždyzelené rastlinky. Medzi vhodné vždyzelené rastliny patrí napríklad krušpán, brečtan, skalník či vavrínovec.

Pin It