Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

zahradnictvo oscadnica 01

Pestovanie sliviek je nenáročné a môžu sa mu venovať aj menej skúsení záhradkári.Slivka (prunus domestica) je svojou lahodnou chuťou a širokými možnosťami spracovania veľmi obľúbeným jesenným ovocím.

odrody sliviek2

Účinky

Slivky sú účinným prostriedkom v boji proti cukrovke, pretože ich konzumácia pomáha znižovať nielen hladinu cukru v krvi, ale aj celkovú hladinu triglyceridov (tukov). Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny, takže sú vhodné aj na zmiernenie zápchy a pomáhajú pri regulačných procesoch v tráviacom systéme.

Slivky majú protizápalové účinky, pomáhajú udržiavať zdravé kosti, posilňujú imunitu a viaceré výskumy preukázali ich vplyv na zlepšenie pamäte a kognitívnych procesov.

Odrody sliviek

odrody sliviek

slivky vysadbaStanovisko a pôda

Slivkám sa dobre darí v nadmorských výškach od 300 do 500 m, s priemernou teplotou okolo 8°C. Vhodné sú stredne ťažké, úrodné pôdy, pričom pH pôdy by malo byť vyššie ako 5. Vysadeným slivkám sa bude dariť na rovine, ale aj na miernom svahu najlepšie niekde v závetrí.


Výsadba

Pred zasadením stromčekov odstránime odumreté korene a namočíme ich do vody, maximálne však na 1 deň. Pri jarnej výsadbe vykonáme základný rez a pri jesennej výsadbe ponecháme rez až na jar. Mladé stromčeky potrebujú aj oporu - jednoduchý drevený kôl, ktorý zatlačíme do zeme k stromčeku. Po vysadení stromčekov do zeme odporúčame výdatnú zálievku, ktorú udržiavame aj po zakorenení. Mladé stromy prinášajú ovocie zvyčajne 4-5 rokov po výsadbe.

Pri výbere vhodnej odrody treba vziať do úvahy vzájomné opeľovanie - nie každá odroda sa opeľuje s každou. Ak plánujete vysadiť v záhrade iba jeden slivkový strom, bude pre Vás vhodnou voľbou niektorá zo samoopelivých odrôd, ktoré nájdete aj v našom e-shope. Zasadením viacerých stromov samoopelivej odrody môžete dosiahnuť ešte bohatšiu úrodu.


Hnojenie

Odporúčame používať organické hnojivo spolu s mykorhíznymi hubami pre lepší rast a bohatú úrodu.


Podpníky

Podpníky sliviek významne ovplyvňujú rast, úrodnosť, životnosť a mrazuvzdornosť stromu. Podpník vyberáme aj podľa pôdy, do ktorej sa strom bude vysádzať.

  • Myrobalán - najbežnejší podpník, ktorý sa využíva pre slivky aj ringloty. Výpestky na ňom štepené rastú rýchlo a hlboko korenia. Vďaka bohatému koreňovému systému a nenáročnosti na prostredie sú vhodné do rôznych typov pôd.
  • St. julien A - stredne rastúci podpník (zhruba o 30% ako myrobalán)
  • Wangenheim a wädenswill - slabo rastúce podpníky vhodné najmä pre slivky nenáročné na pôdu. Vyznačujú sa skorším nástupom rodivosti.
  • Alycza - rýchlorastúci podpník so silným koreňovým systémom. Nenáročný na pôdne podmienky – dobre znáša aj sucho.

zahradnictvo oscadnica 01

Pin It