Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

stlpovite ovocne stromyTúžite po vlastnom, zdravom ovocí, ale nemáte záhradku, prípadne v nej nemáte dosť miesta? Riešením pre vás môžu byť stĺpovité, nízkokmenné ovocné stromčeky vhodné aj do maličkých záhrad, ktoré sa skvele hodia aj na terasy a balkóny.

Stĺpovité, nízkokmenné ovocné stromy a mini jablone

Sú mimoriadne atraktívne, a tým že sú nízkeho vzrastu, sú aj kompaktné. Stĺpovité jablone patria medzi obľúbené najmä pre ich rodivosť a predovšetkým pre ich nízke nároky na pestovanie. Sú vhodné dokonca aj ako živý, ovocný plot. Ich plody sú veľké, chutné, šťavnaté a majú rovnakú veľkosť ako klasické odrody jablone.

Klasické, bežne, predávané druhy jabloní dorastajú až do výšky 6 m,  pokým stĺpové stromčeky dorastajú do výšky maximálne 2,5 m, pričom ich šírka býva zvyčajne iba 0,5 m. Odrody týchto kompaktných jabloní sú cudzoopelivé a vhodným opeľovačom sú iné odrody stĺpovitých jabloní, ale aj klasické, bežne rastúce odrody.

Pestovanie a starostlivosť o stĺpovité, nízkokmenné ovocné stromy a mini jablone

Veľa ľudí túži pestovať vlastné ovocie, avšak ako prekážku vnímajú neveľkú, prípadne žiadnu záhradku. Stĺpovité, či nízkokmenné ovocné stromčeky sú vhodné aj do maličkých záhrad, no skvele sa hodia aj na terasy a balkóny. Sú mimoriadne atraktívne, a tým že sú nízkeho vzrastu, sa dajú efektívne použiť aj v menšom priestore. Stĺpovité jablone sa tešia značnej popularite najmä pre ich vysokú rodivosť a taktiež pomerne nízke nároky na pestovanie. Sú vhodné dokonca aj ako živý, ovocný plot.

Plody majú zvyčajne rovnakú veľkosť ako klasické odrody jablone. Klasické druhy jabloní dorastajú do výšky približne 6 m, pokým stĺpové stromčeky v dospelosti dosahujú výšku maximálne 2,5 m a šírku okolo 0,5 m. Odrody týchto kompaktných jabloní sú cudzoopelivé a vhodným opeľovačom sú iné odrody stĺpovitých jabloní, ale aj klasické, bežne rastúce odrody.

 

Výsadba stĺpovitých jabloní

Stĺpovité ovocné stromy vysádzame do radov vzdialených od seba v rozmedzí 2-3 m. Pripravená pôda by mala byť zmiešaná s kompostom pre lepšie zakorenenie, rast a odolnosť. Pri výsadbe odporúčame použitie mykorhíznych húb - symbivit pre ovocné stromy. Jedná sa o granulovaný prípravok obsahujúci symbiotické huby, ktoré sa napoja na korene vyživovanej rastliny, čím sa zväčší absorpčná plocha koreňového systému, takže dochádza k efektívnejšiemu získavaniu živín z pôdy. To však nieje jediná výhoda. Mykorhízne huby získavajú pre vyživovanú rastlinu ešte aj ďalšie živiny v podobe minerálnych solí, čo sa odrazí na zlepšení celkovej imunity. 

Významným rozdielom pri pestovaní rastlín v nádobách je obmedzené množstvo živín, ktoré sa priamo spája s obmedzeným množstvom pôdy, oproti pestovaniu v záhradke, preto je potrebné stromčeky každé 3 až 4 roky presadiť do väčšej nádoby. Výhodou stĺpovitých jabloní a mini jabloní je, že veľmi skoro nastupujú do štádia rodivosti a ich úroda je vskutku bohatá. Prvé kvetné puky sa objavujú v 1. roku po vysadení a k plnej rodivosti dochádza už v 3. roku života.

 

vysadba stlpovita jablon

vysadba stlpovita jablon

 

Rez stĺpovitých jabloní

Tieto stromčeky sú vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí sa boja pravidelného rezu a dôsledného formovania stromčeka. Potreba rezu je v ich prípade minimálna. Na vrchole stromu sa odstráni konkurenčný výhonok, ak rastie popri vrchole stredníka, taktiež sa odstránia aj výhonky(tesne pri kmeni), ktoré rastú mimo stĺpovitý tvar jablone. Pri zmladzovacom reze skrátime stredník asi o polovicu jeho dĺžky a bočné konáriky zrežeme až po mladšie rozkonárenie. V stredníku, v miestach rezov v lete začnú vyrastať nové výhonky. Tie najsilnejšie z nich ponecháme a ostatné odstránime. Prirodzene tak udržiavame kompaktný stĺpovitý tvar stromu.

 

Odrody stĺpovitých jabloni

K najkvalitnejším stĺpovitým jabloniam patria odrody, ktoré majú koncovkustlpovita jablon kvetinac
CATS – Redcats, Starcats, Suncats, Greencats a Goldcats. CATS je skratka Columnar Apple Tree Systems, čo voľným prekladom znamená systémy stĺpovitých stromov jabloní.

V našom záhradnom centre, ale aj na našom e-shope zahradnici.sk nájdete tie najlepšie odrody nízkokmenných ovocných stromov a mini jabloní ako Redcats, Starcats, Rumba, Jabloň DUO. 

Jabloň Redcats - červenoplodá odroda, so stredne veľkým ovocí, vyznačujúca sa dlhou dobou zberu a taktiež dlhou trvanlivosťou pri správnom uskladnení. Farbou pripomínajú odrodu Gala. Plody jabloní Redcats sa zbierajú v polovici septembra. Odporúčané podpníky: M26, MM106, MM111 a A2.

Jabloň Starcats - červenoplodá  odroda, ktorá má stredne veľké ovocie s červenou šupkou. Ovocie má sladkú chuť, je pevné a jabĺčka dozrievajú na prelome augusta a septembra. Starcats patrí k silnejšie rastúcim odrodám a odporúčané podpníky sú M26, MM106, MM111.

Jabloň Rumba má hladkú červenú šupku a stredne veľké ovocie. Plody majú sladkú, šťavnatú a výrazne aromatickú chuť. Rumba je kríženec odrôd Red Topaz a Rondo. Plody dozrievajú od začiatku septembra a skladovať sa dajú až do marca.

Odrody Redcats, Starcats a Rumba sú ideálne na konzumáciu ako čerstvé ovocie a výborne sa hodia aj na rôzne tepelné spracovanie ako napr. kompóty, detské výživy, alebo džemy. Tieto odrody sú odolné voči rakovine a chrastavitosti, ktoré často napádajú jablone.

Jabloň Duo - jabloň s dvomi odrodami na jednom stromčeku v našej krajine už nie je nič neobvyklé, dokonca v starších záhradkách môžeme nájsť stromy, na ktorých sa nachádza aj viac ako dve odrody.. Jabloň Duo má dve zimné odrody, a to Antonovku a Red boskoop zaštepené na 1 kmienku. Odroda Antonovka má veľké zeleno-žlté plody. Odroda Red boskoop má tiež veľké, ale červené plody. Obidve tieto odrody majú jemnú a veľmi šťavnatú dužinu. Tento druh rovnako ako Redcats, Starcats a Rumba sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči chorobám.

Pin It