Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

mini kiwi

Kiwi je drevitá, popínavá, opadavá liana vyskytujúca sa v východnej Ázie, Číny, Tchaj-wanu, Kórei a Japonska, no napriek tomu poznáme pár odrôd, ktoré už dokážeme bez problémov pestovať aj v našich podmienkach.

Mini kiwi (Aktinídia)

kiwi plody strom  Mini kiwi môžete zakúpiť ako samčiu, samičiu, alebo samoopelivú odrodu. Aby ste mali bohatú úrodu, v praxi platí že na päť samičích rastlín treba jedného samca a ako spoznať samčiu a samičiu rastlinu? Samičie kvety väčšinou vyrastajú po jednom, zatiaľ čo samčie zvyčajne spoločne po troch. 

Odrody mini kiwi sú prekvapivo odolné. Niektoré dokážu prežiť vo výške do 650 m.n.m a znesú neuveriteľne nízke teploty až do -30°C . Liany dorastajú do dĺžky viac ako 5m. Najodolnejšie odrody sú z rodu: Actinidia kolomikta (aktinídia pestrolistá) a Actinidia arguta (aktinídia úzkolistá).

 

Plody mini kiwi

Plody mini sú podstatne menšie v porovnaní s plodmi bežného kiwi, na ktoré sme zvyknutí z obchodu. Za zmienku jednoznačne stojí aj vysoká úrodnosť. Z jednej rastliny je možné získať až 15 kg chutných plodov, ktoré nielenže sú veľmi sladké, hladké a bez chĺpkov, ale dokonca sa dajú konzumovať aj so šupkou.

Plody mini kiwi sú veľmi bohaté na vitamíny: C, PP, B1, B2, E a minerály: železo, fosfor, horčík, draslík a vápnik. Mini Kiwi má silné antioxidačné,protizápalové a protinádorové vlastnosti, ktoré boli zistené vo viacerých štúdiách a naznačujú, že mini kiwi by mohlo byť sľubným liekom proti niektorým druhom rakoviny. Okrem vysokého obsahu bioaktívnych látok, ktorým sa mini kiwi približuje tzv. superpotravinám ako je goji, zázvor, či ženšen, mini kiwi obsahuje aj proteolytický enzým aktinidín, ktorý sa podieľa na štiepení bielkovín, čím napomáha tráviacim procesom. Konzumácia mini kiwi taktiež pozitívne vplýva na znižovanie krvného tlaku a riedenie krvi, takže by sa ho mali vyvarovať ľudia s nízkou krvnou zrážanlivosťou a ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi.

Rastlina kvitne v máji a plody dozrievajú v mesiacoch september - október.

 

 

Pestovanie a výsadba mini kiwi

Pred výsadbou mini kiwi je dôležité vybrať mu vhodné miesto, tak, aby bolo možné umiestniť opornú konštrukciu, po ktorej sa budú liany ťahať. Sadenice vysádzame v rozmedzí 3 - 5 m najlepšie skoro na jar alebo na jeseň. Pôda by mala byť dobre priepustná a mierne okysličená, pokojne môžete zmiešať zeminu s rašelinou a kompostom. Pôda by nemala byť ani príliš vlhká, ani príliš suchá. Ideálne bude, ak k rastline vysypete mulčovaciu kôru, aby zadržiavala vlhkosť v pôde.

 

Rez mini kiwi

kens red kiwi plodMini kiwi prichádza do štádia rodivosti po 3 - 4 rokov od výsadby a najviac plodí na jedno až dvojročných výhonkoch. Kvety sa tvoria spravidla za 1. až 8. listom, podľa toho vykonávame aj rez.

Prvý rez, tzv. zimný rez robíme od februára do marca. Vtedy odstraňujeme zahustené konáre na už zapestovaných konároch, ktoré sú bližšie ako 25 cm. Minuloročné liany skrátime na 10 púčikov, odstránime aj staršie konáre s tmavšou kôrou až po mladší výhon. Krátke plodné výhonky neodstraňujeme.

Letný rez sa vykonáva v dobe kvitnutia v mesiacoch júl - august. Konáre skracujeme s kvetmi za 6. listom, za posledným kvetom. Týmto rezom tvarujeme a udržujeme rastlinu v menších rozmeroch, čo má pozitívny vplyv na jej rodivosť. Výzorom sa jedná skôr o krík podobný viniču než niekoľko metrov dlhej liane. Po vytvarovaní kmeňa a ramien vykonávame rez tak, že všetky prírastky s dĺžkou približne 20 cm skrátime na 10 cm a to až niekoľko krát za rok.

 

Druhy Kiwi:

Odrody Aktinídia mini kiwi arguta :

Mini kiwi Zakarpacie - samoopelivá rastlina, mrazuvzdorná do -26°C

Minni kiwi Issai - samoopelivá rastlina, mrazuvzdorná do -26°C

Mini kiwi Ken´s red - cudzoopelivá rastlina, mrazuvzdorná do - 26°C

Mini kiwi Weiki (samec) - čiastočne samoopelivá rastlina, mrazuvzdorná do -26°C

 

Odrody Aktinídia kiwi deliciósa:

Kiwi Hayward - samičia rastlina, mrazuvzdorná do -18°C

Kiwi Atlas - samčia rastlina, mrazuvzdorná do -18°C

Mini kiwi Solo - samoopelivá rastlina, mrazuvzdorná do -18°C

Pin It