Nástroje pre uľahčenie prístupu

searchTEL: +421 940 797 008 E-MAIL: sikovni@zahradnici.sk

pexels photo 6136407

Hurmikaki je exotický, teplomilný strom pochádzajúci z Číny a z východnej Ázie, a keďže je relatívne nenáročný a odolný, pri vhodných podmienkach môže vyrásť až do výšky 10 m. Niektoré mrazuvzdorné druhy dokážeme pestovať už aj u nás. 

 

Pestovanie hurmikaki v našich podmienkach: 

Najideálnejšie miesto pre pestovanie dospelých rastlín je slnečné stanovisko niekde v závetrí domu, plota alebo kôlne. Malým rastlinám vyhovuje polotieň, prípadne sa im bude dariť aj v skleníku.

Hurmikaki môžeme pestovať v dostatočne veľkom kvetináči, ale aj priamo v záhrade. Pre výsadbu do záhrady je najvhodnejšia jar, pretože v tomto období sa strom najlepšie zakorení, na zimu je však potrebné ho riadne zazimovať, aby nevymrzol hlavne počas prvých rokov. Rastlinku môžeme obaliť do jutoviny, prípadne do vrstiev mrazuvzdornej textílie. Netreba zabúdať ani na korene a na zem okolo rastliny poukladať slamu, alebo čečinu. 

Na pestovanie je vhodná mierne kyslá pôda (pH 5,5 až 6,5), priepustná s dobrou zásobou živín a humusu, najlepšie s drenážou pre odvod prebytočnej vlahy. Hurmikaki odporúčame aspoň raz ročne pohnojiť klasickým hnojivom, ideálne organickým s obsahom dusíka.

Rez:

Rez hurmikaki nie je potrebný a prestriháva sa len v prípade veľmi hustej koruny.

Choroby hurmikaki: 

Na našom území nebol doposiaľ zaznamenaný výskyt chorôb a škodcov, ktoré by postihovali stromy hurmikaki. Chorobu však môže spôsobiť premočená pôda, ktorá môže za vznik hniloby na koreňoch stromu, čoho dôsledkom je oslabenie celkovej imunity a zníženie rodivosti. 

Plody:

Plody hurmikaki pripomínajú tvarom aj veľkosťou zrelé rajčiny. Sfarbené sú do žlto-oranžova a dozrievajú koncom septembra až októbra. Dužina nezrelých plodov je zvyčajne dosť trpká, naopak u zrelých plodov je veľmi sladká s marmeládovou konzistenciou. Plody sa odporúča nechať prejsť mrazom, čím sa zvýši ich sladkosť a šťavnatosť, prípadne ich po zbere môžeme dať na pár dní do mrazničky a potom nechať niekoľko dní v teple, aby dozreli. 

pexels photo 10041449

Ovocie môžeme jesť čerstvé, sušené, prípadne varené, alebo ho môžeme použiť do rôznych ovocných šalátov, nápojov, smoothie, koláčov, či iných pokrmov.

Hurmikaki je výborným zdrojom vitamínov a minerálov prospešných pre ľudský organizmus.

U nás pestujeme tieto najbežnejšie mrazuvzdorné, samoopelivé odrody:

Hurmikaki Muscat (-18°C)

Hurmikaki Tipo (-18°C/-20°C)

Hurmikaki Cioccolatino(-20°C)

Hurmikaki Vaniglia (-20°) (-20°)

Pin It